Brokuły mają wyjątkowe właściwości, działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ale to nie wszystko.

broccoli

Brokuł to inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa. Można go przygotować na wiele sposobów, a dzięki swoim wielu pozytywnym właściwościom uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Nahaufnahme Brokkoligratin mit geschmolzenem Kse

Mają działanie przeciwzapalne

Zielone kalafiory działają przeciwzapalnie ze względu na zawartość sulforafanu. Ten związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne. Działa także przeciwnowotworowo.

brokul-2

Zapobiegają alergii

Brokuły to doskonałe warzywo dla alergików. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C odblokowują zatkane zatoki – częsty objaw alergii Naukowcy odkryli, że już 50 mg witaminy C zmniejsza objawy alergiczne. Warto zaznaczyć, że szklanka brokułów zawiera aż 80 mg tej cennej witaminy.

Brokuły zawierają również witaminę A, K oraz mnóstwo składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ponadto pomagają wchłaniać witaminę D.

Zawierają dużą ilość białka (w 100 gramach warzyw jest około trzech gramów).

brokul-3

Mają dużo błonnika

Dzięki wysokiej zawartości błonnika brokuły są dobre dla osób będących na diecie. Dają poczucie pełności, przez co zapobiegają podjadaniu. Dodatkowo mają mało kalorii – w 100 gramach ugotowanych warzyw jest ich jedynie 35.

brokul-4

Są dobre dla oczu

Wszystko dzięki zawartych w nich związkach organicznych – luteinie i zeaksantynie, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku ze względu na ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Brokuły mają w sobie też witaminy B2 i C, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

brokul-5

Poprawiają wygląd skóry

Różyczki brokułów to znakomity nutrikosmetyk (suplement diety poprawiający stan skóry). Zawierają całą masę antyoksydantów, witamin (głównie A i C) oraz beta karoten, którego mają więcej niż marchew. Niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji prowadzących do rozwoju raka oraz starzenia się skóry.

brokul-6

Zmniejszają ryzyko chorób serca

Brokuły działają ochronnie na serce poprzez pobudzanie produkcji białka o nazwie tioredoksyna. Zapobiega ona uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki tlenowe. Ponadto zawierają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre dla cukrzyków.

 

Źródło: x-news/STORYFUL, tvnmeteo.pl

Polecane:

Awaria elektrowni Fukushima I: Wokół obiektu wyznaczono strefę zakazu lotów
Fukushima - Bezzałogowy aparat latający T-Hawk uderzył w dach reaktora Nr 2
Vanuatu - Wulkan Ambae zaczął wyrzucać gazy wulkaniczne
Francja - Dwie kobiety przeprowadziły się do groty, by uciec przed falami elektromagnetycznymi
Atak terrorystyczny w Tunezji, 39 ofiar, w tym turyści, kolejny atak terrorystyczny w Kuwejcie, co n...
Brazylia - Południe kraju nawiedziły ogromne powodzie, na północy ogromna susza, w dorzeczu Amazonki...
Indie - Przez powódź zginęło już 71 osób, dzienne opady w stanie Tamilnadu sięgają 230-370 l/mkw
Hiszpania - Matador miał walczyć z bykiem, a na końcu zadać jemu śmiertelny cios szpadą, jednak role...
Włochy - Naukowcy zastanawiają się nad wędrującymi kraterami wulkanu Etna