Brokuły mają wyjątkowe właściwości, działają przeciwzapalnie, korzystnie wpływają na wzrok i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ale to nie wszystko.

broccoli

Brokuł to inaczej zielony kalafior lub kapusta szparagowa. Można go przygotować na wiele sposobów, a dzięki swoim wielu pozytywnym właściwościom uznawany jest za jedno z najzdrowszych warzyw na świecie.

Nahaufnahme Brokkoligratin mit geschmolzenem Kse

Mają działanie przeciwzapalne

Zielone kalafiory działają przeciwzapalnie ze względu na zawartość sulforafanu. Ten związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, chroni przed uszkodzeniami wywołanymi przez infekcje bakteryjne. Działa także przeciwnowotworowo.

brokul-2

Zapobiegają alergii

Brokuły to doskonałe warzywo dla alergików. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C odblokowują zatkane zatoki – częsty objaw alergii Naukowcy odkryli, że już 50 mg witaminy C zmniejsza objawy alergiczne. Warto zaznaczyć, że szklanka brokułów zawiera aż 80 mg tej cennej witaminy.

Brokuły zawierają również witaminę A, K oraz mnóstwo składników mineralnych (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk). Ponadto pomagają wchłaniać witaminę D.

Zawierają dużą ilość białka (w 100 gramach warzyw jest około trzech gramów).

brokul-3

Mają dużo błonnika

Dzięki wysokiej zawartości błonnika brokuły są dobre dla osób będących na diecie. Dają poczucie pełności, przez co zapobiegają podjadaniu. Dodatkowo mają mało kalorii – w 100 gramach ugotowanych warzyw jest ich jedynie 35.

brokul-4

Są dobre dla oczu

Wszystko dzięki zawartych w nich związkach organicznych – luteinie i zeaksantynie, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku ze względu na ochronę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Brokuły mają w sobie też witaminy B2 i C, które zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

brokul-5

Poprawiają wygląd skóry

Różyczki brokułów to znakomity nutrikosmetyk (suplement diety poprawiający stan skóry). Zawierają całą masę antyoksydantów, witamin (głównie A i C) oraz beta karoten, którego mają więcej niż marchew. Niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do mutacji prowadzących do rozwoju raka oraz starzenia się skóry.

brokul-6

Zmniejszają ryzyko chorób serca

Brokuły działają ochronnie na serce poprzez pobudzanie produkcji białka o nazwie tioredoksyna. Zapobiega ona uszkodzeniu komórek mięśnia sercowego przez wolne rodniki tlenowe. Ponadto zawierają niski indeks glikemiczny. Dlatego są dobre dla cukrzyków.

 

Źródło: x-news/STORYFUL, tvnmeteo.pl

Polecane:

Niemcy - Gdzieś na Ziemię spadnie satelita ROSAT między 20-25 października, waży 1.6 tony
Australia - Ogromna chmura z otworem o średnicy 1000 km nad Tasmanią
Kamczatka, Rosja - Wulkan Tołbaczyk zalał lawą stacje wulkanologiczne, Szywiełucz wyrzuca kamienie n...
Kanada - Gwałtowny spadek temperatury, w Toronto odnotowano najniższą styczniową temperaturę w histo...
Ekwador - Podwyższono stopień zagrożenia dla wulkanu Reventador, ostatnia duża erupcja wystąpiła w 2...
Australia - W Zatoce Rekina odkryto dwa gatunki węży uważane za wymarłe
USA - Zmienia się coroczna aktywność i rozkład tornad, przyczyną mogą być zmiany klimatyczne
Japonia - Przeprowadzono ciekawy eksperyment z dostrzeganiem zwierząt na rozmytych obrazkach
Polska - Odkryto farmę trolli w polskim Facebooku i Twitterze liczącą 40 tysięcy fikcyjnych kont, fa...