Nie chcesz zachorować na raka wątroby? Polub brokuły. Okazuje się, że skutecznie obniżają ryzyko zachorowania na niektóre odmiany nowotworów.

Brokuły chronią przed nowotworem wątroby

Brokuły chronią przed nowotworem wątroby

Konsumpcja brokuł, która na terenie USA sukcesywnie wzrasta na przestrzeni kilku ostatnich dekad, to skuteczna forma ochrony przed nowotworami.

Zespół z Uniwersytetu Illinois ustalił, że jedzenie tej odmiany kapusty trzy do pięciu razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka: piersi, prostaty, jelita grubego oraz wątroby.

 

Brokuły na zdrowie

Włączenie brokułów do jadłospisu pomaga przeciwdziałać rozwojowi stłuszczenia wątroby i niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD), których powikłaniem jest szereg patologii funkcjonalnych organu i w konsekwencji prowadzi do zapalenia wątroby, a następnie w przebiegu choroby do zwłóknienia i marskości.

Podnosi również ryzyko na zachorowanie na raka wątrobowokomórkowego (inaczej: pierwotny rak wątroby, rak (z) komórek wątrobowych, wątrobiak złośliwy, z łac. carcinoma hepatocellulare), trzeciego pod względem umieralności raka.

 

Najlepszy dla wątroby

– O brokułach powszechnie wiadomo, że ich jedzenie chroni przed rakiem. Ale nie wiadomo było, że tak bardzo chroni przed rozwojem pewnych szczególnie groźnych odmian nowotworów wątroby – zauważyła emerytowana profesor odżywiania Elizabeth Jeffery.

– Zdecydowaliśmy się na szczegółowe badania patologii nowotworowych wątroby ze względu na epidemię otyłości, która choć obciąża cały organizm, szczególnie „daje w kość” wątrobie. Znaczny nadmiar kilogramów podwyższa ryzyko zachorowania na raka wątroby, w przypadku mężczyzn aż 5-kotnie – zaznaczyła prof. Jeffery.

 

Za dużo tłuszczy i cukrów

Jak zauważyła, głównym problemem w diecie populacji amerykańskiej jest nadmierne spożycie produktów bogatych w tłuszcze nasycone oraz dosładzanych białym cukrem. Oba te składniki przechowywane są w wątrobie, otłuszczając w efekcie i organ, i cały organizm, prowadząc nie tylko do otyłości, ale także do marskości wątroby i raka.

– Nazywamy to dietą Westernized (dieta zachodnia, tj. bogata w ciężkostrawne, smażone potrawy, białe pieczywo, gazowane napoje i fast foody, a uboga w warzywa, ryby i owoce) ponieważ tylu z nas takową właśnie „stosuje”, przez co my chcieliśmy ją zbadać – wyjaśniła prof. Jeffery.

Praca jej zespołu jest kontynuacją poprzednich badań, kiedy to naukowcy ustalili, że związki biologiczne zawarte w brokułach utrudniają odkładanie się tłuszczy w wątrobie myszy, zapobiegając tym samym rozwój NAFLD u gryzoni.

 

Wpływ na organy

Prof. Jeffery wraz ze swoim zespołem chciała sprawdzić skalę dobroczynnego działania brokuł na wątrobę, wykorzystując w tym celu gryzonie których wątroby zaatakował nowotwór. Część zwierząt była karmiona dietą typu Westernized, część była na diecie zwykłej a niektórym podawano brokuły.

– Chcieliśmy zobaczyć, jak będzie się zachowywał nowotwór zarówno u osobników otyłych, jak i tych z prawidłową wagą – wyjaśniała. – Jednakże nie doprowadzaliśmy do nadwagi u zwierząt manipulacją genetyczną tylko tucząc je w taki sam sposób, w jaki robią to sobie ludzie: jedząc zbyt dużo produktów bogatych w cukier i tłuszcze – wyjaśniła.

 

Skuteczne działanie

Podczas badań obserwowano ilość i wielkość guzków nowotworowych w wątrobach gryzoni. U myszy na diecie Westernized zwiększyła się zarówno ich liczba, jak i ich rozmiar. Dodanie do jadłospisu zwierząt brokuł zredukowało natomiast ich liczebność, ale nie rozmiar.

– To było to, co chcieliśmy pokazać – wyjaśniała profesorka. – Ustaliliśmy w ten sposób, że dieta tego typu wspomaga rozwój NAFLD, ale spożywanie brokuł temu zapobiega. Nie zmniejsza ono gabarytów gryzoni, ale de facto powoduje, że zwierzęta stają się zdrowsze bez względu na wagę – tłumaczyła. Najlepiej spożywać brokuły lekko obgotowane na parze lub świeżo posiekane, aby w trakcie obróbki termicznej nie wytrącić z kapusty jej cennych składników.

Polecane: