Warzywa i owoce stają się niezdrowe nie tylko za sprawą zawartych w nich sztucznych substancji i konserwantów. Mogą być również szkodliwe, kiedy pojawiają się na nich brunatne plamki. Czym one są?

psujace-sie-jablka

Czy owoce na których zauważymy drobne plamki nie nadają się już do spożycia? Okazuje się, że tak. Te plamki to bardzo trująca, niezdrowa substancja, zwana patuliną.

 

Czym jest patulina?

Plamki, które zauważamy na owocach lub warzywach, powodują, że owoc nie jest zdatny do spożycia. Nie wystarczy jedynie wyciąć, czy odkroić zepsuty kawałek, by owoc z powrotem stał się jadalny. Patulina, która powoduje ciemne przebarwienia, jest główną toksyną pleśniową w owocach. Jest to substancja rakotwórcza, która powoduje również silne zatrucia. Może być także odpowiedzialna za powstawanie wrzodów w przewodzie pokarmowym.

psujace-sie-jablka-2

Najczęściej występuje w jabłkach

Silnie trującą substancja pokrywa jabłka, ale także i inne owoce i warzywa. Znajdziemy ją w gruszkach, bananach, wiśniach, winogronach, morelach, ananasach. Może wkraść się również do przetworów, soków, konfitur i dżemów.

 

Skąd się bierze?

„Trucizna” powstaje na skutek uderzenia, w momencie gdy na przykład jabłko spada z drzewa. Stłuczone miejsce przybiera brunatny kolor. Nie tylko nadgniłe miejsce jest szkodliwe. Szkodliwe substancje rozwijają się również wewnątrz owoców, a także na pestkach. Wszystko za sprawą tego, że patulina z łatwością rozpuszcza się w wodzie, przez co szybko rozprzestrzenia się do wnętrza owoców.

 

Z WikiPdii

Patulina to organiczny związek chemiczny, mykotoksyna będąca toksycznym metabolitem wtórnym niektórych gatunków pleśni, m.in. z rodzaju PenicilliumAspergillus oraz Byssochlamys nivea, rozwijających się na wielu gatunkach owoców i warzyw.

Patulina jest toksyną wykazującą właściwości mutagenne, teratogenne i prawdopodobnie rakotwórcze. W stężeniach niebezpiecznych dla zdrowia człowieka może występować przede wszystkim w jabłkach i ich przetworach. Może występować również w innych produktach, głównie dotkniętych brunatną zgnilizną owoców, np. wwinogronach, gruszkach, bananach, brzoskwiniach, ananasach, morelach i pomidorach. Jest oporna na działanie wysokich temperatur oraz wykazuje dość dużą stabilność w środowisku kwaśnym.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła maksymalne dopuszczalne stężenia patuliny w soku jabłkowym na 50 µg/kg

 

Źródło: sciencedump.com, tvnmeteo

Polecane: