Wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów może szkodzić naszemu zdrowiu na jeszcze jeden, nieznany wcześniej sposób. Badacze z Oregon State University odkryli, że kwasy tłuszczowe mogą wiązać w krwiobiegu istotną dla naszego zdrowia witaminę E i ograniczać jej poziom w tkankach, gdzie jest potrzebna. Pisze o tym w najnowszym numerze czasopismo „American Journal of Clinical Nutrition”.

Cholesterol

Praca wpisuje się w debatę na temat właściwych rekomendacji dietetycznych dla witaminy E, określenia ilości jaka jest niezbędna dla naszego zdrowia. Wiemy o istotnym znaczeniu witaminy E dla ścian tętnic, mózgu, wątroby, zdrowia oczu i skóry. Lekarze wskazują też na istotne dla poprawnego działania innych tkanek działanie przeciwzapalne, związane z usuwaniem szkodliwych wolnych rodników. Wygląda jednaki na to, że nie u wszystkich witamina E wchłania się tak samo.

Badania prowadzone z udziałem 41 ochotników, kobiet i mężczyzn w różnym wieku pokazały, że wchłanianie nie zależy od płci i wieku. Zauważono natomiast, że to jak długo witamina pozostaje w krwiobiegu istotnie zależy od poziomu lipidów. Im jest wyższy, tym rozpuszczona w nich witamina trudniej się wchłania. Co więcej, wygląda na to, że nawet w sprzyjających warunkach do tkanek trafia nie więcej, niż 24 procent spożywanej w postaci warzyw, czy olejów roślinnych witaminy. To znacznie mniej, niż dotąd myślano. Poprzednie badania wskazywały bowiem na wchłanianie na poziomie ponad 80 procent.

Osoby z podwyższonym poziomem lipidów we krwi mogą być bardziej narażone na procesy zapalne– mówi współautorka pracy Maret Traber.Niemal każda tkanka naszego ciała jest narażona na niekorzystne działanie wolnych rodników i związany z tym oksydacyjny stres. By z nim walczyć potrzebują witaminy E, która jednak w pewnych warunkach pozostaje związana w osoczu krwi i nie trafia tam, gdzie jej potrzeba– dodaje.

Badacze pokazują, że witamina E w krwiobiegu nie jest całkowicie bezużyteczna, zapobiega bowiem utlenianiu zarówno dobrego, jak i złego cholesterolu, trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że u osób z podwyższonym poziomem lipidów we krwi, może nie pełnić swej roli w ochronie przed procesami zapalnymi tak, jak tego oczekujemy. Niektórzy eksperci sugerowali, że rekomendowana w USA dawka witaminy E może zostać obniżona, zdaniem Maret Traber, właśnie w związku z nowymi informacjami na temat wchłąniania powinna pozostać na obecnym poziomie 15mg dziennie.

Źródło: rmf24

Polecane:

Lima, Peru - Spłonęła cała dzielnica biedoty, 555 domów, 1.6 tys. ludzi bez dachu nad głową
Szczegółowe badanie asteroidy Westa, w najszerszym miejscu średnica sięga 580 km
Satelita może doprowadzić kraj do "bankructwa"
USA - Lej krasowy pochłonął grupę drzew na podmokłym terenie w Luizjanie [Video]
Kanada - Coraz większe zniszczenia przez "burzę lodową" w Toronto
Rok 2013 był szósty z najcieplejszych w historii pomiarów prowadzonych od 1850 roku, trzynaście spoś...
Jutro, 14 lipca o 13:50 polskiego czasu sonda New Horizons przeleci obok Plutona w odległości 12500 ...
Pierwszy taki przypadek na świecie, kobieta zarażona wirusem HIV od wielu lat nie bierze lekarstw, a...
Nowy Jork, USA - Wyjątkowo efektownie zapalił się e-papieros lub power bank do e-papierosa [Video]