Naukowcy z Centrum Medycznego Rush University zauważyli, że podawanie cynamonu myszom, które słabo się uczą, sprawia, że stają się pojętniejszymi uczniami.

Cynamon

To mógłby być jeden z najbezpieczniejszych i najłatwiejszych sposobów przekształcania słabych uczniów w uczniów dobrych – przekonuje dr Kalipada Pahan. Zrozumienie mechanizmów mózgowych leżących u podłoża słabego uczenia jest kluczowe dla rozwoju skutecznych strategii wspomagania pamięci i uczenia.

Specjaliści uważają, że odpowiedzi należy szukać w hipokampie. Jakiś czas temu odkryto, że w hipokampie słabych uczniów występuje mniej białka wiążącego CREB oraz więcej podjednostek alfa-5 receptora GABAa (zwanych też GABRA5).

Podczas eksperymentu myszom podawano mielony cynamon, który był w ich organizmie metabolizowany do benzoesanu sodu – związku używanego w terapii uszkodzenia mózgu. Okazało się, że gdy docierał on do mózgu, zwiększał poziom CREB, obniżał poziom GABRA5 i stymulował plastyczność neuronów hipokampa. Zmiany te wiązały się z kolei z poprawą pamięci i uczenia.

Użyliśmy cynamonu, by z sukcesami odwrócić biochemiczne, komórkowe i anatomiczne zmiany, które występują w mózgach słabo uczących się myszy.

Amerykanie posłużyli się labiryntem Barnesa (okrągłym labiryntem z 20 otworami). Dobrych i złych uczniów identyfikowano, testując gryzonie po 2 dniach treningu pod kątem zdolności znajdowania konkretnego otworu. Po miesiącu karmienia cynamonem testy powtarzano.

Okazało się, że pod wpływem cynamonu pamięć i zdolność uczenia słabych uczniów osiągnęły poziomy typowe dla dobrych uczniów. U dobrych uczniów cynamon nie wywołał żadnych znaczących zmian.

Indywidualne różnice w uczeniu i osiągnięciach edukacyjnych to problem globalny. Powinniśmy dalej badać tę metodę […].Jeśli uda się powtórzyć wyniki u słabych uczniów, będzie to niezwykły postęp.

Wcześniej zespół Pahana wykazał, że cynamon odwraca w mózgach myszy zmiany związane z chorobą Parkinsona.

By zidentyfikować czystszą z 2 dostępnych w USA odmian cynamonu, naukowcy przeprowadzili spektrometrię mas. Choć obie są metabolizowane do benzoesanu sodu, ustaliliśmy, że cynamon cejloński jest czystszy od chińskiego, ponieważ ten drugi zawiera hepatotoksyczną (uszkadzającą wątrobę) kumarynę.

 

Źródło: Rush University, kopalniawiedzy.pl

Polecane: