Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego dowiedli, że dieta niektórych organizmów może wpływać na ich geny i zmieniać DNA. Okazuje się, że stare powiedzenie „jesteś tym, co jesz” jest prawdą.

DNA

Badania zostały przeprowadzone na dwóch grupach pasożytów. Badacze wykryli różnice w sekwencjach ich DNA, które mogły wynikać z diety. Wyniki najnowszego opracowania opublikowano w czasopiśmie „Genome Biology”.

– Organizmy tworzą swoje DNA używając elementów, które znajdują w pożywieniu. Nasza hipoteza polegała na tym, że kompozycja pożywienia może zmieniać DNA organizmu. Na przykład – czy panda niejedząca mięsa przewidywalnie różni się genetycznie od spożywającego mięso niedźwiedzia polarnego – mówi współautor badań dr Steven Kelly z Wydziału Nauk o Roślinach (ang. Department of Plant Sciences) na Uniwersytecie Oksfordzkim. – Aby sprawdzić tę hipotezę, wybraliśmy proste grupy pasożytów, które stanowiły układ modelowy. Pasożyty miały wspólnego przodka, jednak później ewoluowały tak, że infekują innych gospodarzy i jedzą bardzo różne pokarmy – dodaje.

 

Azot zmienia DNA

Okazało się, że spożywany pokarm przyczynia się do zmian DNA, dokładnie chodzi o zawartość pewnych pierwiastków chemicznych.

– Odkryliśmy, że do zmian w DNA pasożytów przyczyniają się różne poziomy azotu w ich diecie. Konkretnie, pasożyty, których dieta zawierała mało azotu i była bogata w cukier, miały sekwencje DNA, które używały mniej azotu niż u pasożytów na diecie bogatej w azot i białko – mówi dr Kelly.

W badaniach wykorzystano pasożyty z grupy eukariontów (kinetoplastydy) i pasożyty bakteryjne (mollicutes), które zakażają różne rośliny lub zwierzęta.

 

Dopasowanie do diety

Naukowcy za pomocą specjalnie opracowanych modeli matematycznych wykazali związek pomiędzy metabolizmem komórkowym a rozwojem komórek. Okazało się, że sekwencje DNA dopasowują się w pewien sposób do diety.

Ponadto zespół badaczy stwierdził, że na podstawie analizy sekwencji DNA genów pokrewnych organizmów, można przewidzieć ich dietę.

– Nie wiadomo było, dlaczego ściśle powiązane organizmy mogą tak różnić się pod względem genetycznym. Połączenie dwóch podstawowych aspektów biologii: metabolizmu i genetyki, pomogło rozszerzyć naszą wiedzę w tej dziedzinie – mówi współautorka badań Emily Seward, doktorantka Wydziału Nauk o Roślinach na Uniwersytecie Oksfordzkim. – Istnieje wiele czynników, które mogą mieć wpływ na sekwencje DNA organizmu, jednak nasze badania wyjaśniają bardzo wysoki odsetek tych różnic i stanowią dowód na to, że naprawdę jesteśmy tym, co jemy – dodaje.

Obecnie naukowcy prowadzą badania na bardziej złożonych organizmach, by sprawdzić, czy w ich przypadku także zachodzi to samo zjawisko.

 

Źródło: science daily, tvnmeteo.pl

Polecane: