– Mleko odtłuszczone wcale nie pomaga w chudnięciu – oświadczył harvardzki naukowiec. Z kolei mleko „prosto od krowy” nie tylko pomaga skutecznie zrzucić wagę, ale także dba o nasze serce i pomaga kontrolować poziom cukru w organizmie. Badacz zauważa, że odtłuszczane mleko traci smak, który producenci „naprawiają”, dodając wysokokaloryczne słodziki.

Mleko

David Ludwig, naukowiec z Uniwersytetu Harvarda, opublikował w „Journal of the American Medical Associaton Pediatrics” artykuł krytykujący spożywanie „chudych” produktów.

Słodka trucizna

Ludwig wykazał w nim, że wiele osób odchudzających się sięga po produkty z mniejszą zawartością tłuszczu, nie zwracając uwagi na jego skład.

A ten bywa nie tylko mało kaloryczyny, lecz także zaskakująco niezdrowy z powodu cukru. Jego wysokie spożycie może powodować cukrzycę, choroby serca i wiele innych chorób. Ministerstwo Rolnictwa w USA, Akademia Pediatrii i inne organizacje rekomendują ograniczenie spożywania słodkich napojów.

Pułapka „light”

Promowane są natomiast produkty niskokaloryczne, a przede wszystkim właśnie tzw. chude mleko. Ludwig jednak kwestionuje te zalecenia, zwracając uwagę, że tłuszcze często zastępowane są dużo bardziej kalorycznym cukrem.

– Picie trzech szklanek niskokalorycznego mleka dziennie jest prawdopodobnie najsłynniejszym zaleceniem dietetycznym. Skutkiem tego Amerykanie piją miliardy litrów wierząc, że schudną i będą mieli mocne kości – mówi Ludwig. – Najgorszą sytuacją jest podawanie dzieciom niskotłuszczowego mleka czekoladowego, bo tylko takie im smakuje. Rodzice chcą dostarczyć swoim pociechom wapń, aby zdrowo rosły – mówi Ludwig. – Lepiej je zastąpić np. kapustą – proponuje tłumacząc, że w 1 g warzywa, nawet po obróbce termicznej, wciąż jest więcej wapnia niż w np. odtłuszczonym mleku czekoladowym.

Zdrowa natura

Argumentów zachęcających do picia mleka wysokotłuszczowego, najlepiej pochodzącego bezpośrednio od krowy, jest wiele – pomaga utrzymać serce w zdrowiu, wspomaga kontrolowanie cukru u diabetyków oraz pomaga schudnąć.

– Jedynie mleko i nabiał bez obróbki chemicznej są zdrowe i pełnowartościowe, podczas gdy produkty mleczne „light” mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm – zaznaczył.

Źródło: tvnmeteo.pl, The Mind Unleashed 

Polecane:

Joplin, USA - Najsilniejsze tornado od 60 lat, 116 osób zginęło, 400 osób zostało rannych
Słońce - Zbliżają się niebezpieczne plamy słoneczne, z których powstał właśnie rozbłysk klasy X1.4
USA - Były pracownik NASA twierdzi, że Ziemia może stać się podobna do Wenus, jałowa i nieprzyjazna
Amerykańscy badacze uważają, że woda, którą odnaleziono na Księżycu, pochodzi z Ziemi
Arktyka - Obecnie zasięg lodu wynosi mniej niż 6 mln km2 i nadal będzie topnieć
Louisville, USA - Ulewny deszcz i powóź w największym mieście w stanie Kentucky
Australia - Rekordowo gorąca wiosna, w Nowej Południowej Walii temperatury sięgają 40 st.C
Zobrazowano wszechświat do odległości 10.8 miliarda lat świetlnych
Japonia - W uszkodzonym kompleksie elektrowni Fukushima 1 promieniowanie osiągnęło ogromny poziom 53...