Pierwotnym zamiarem Walijczyka Mike’a Smitha było wyhodowanie nowej odmiany chili na pokazy hodowców. Skończyło się jednak na pobiciu rekordu na najostrzejszą papryczkę świata, ponieważ ostrość Dragon Breath sięga 2,48 mln jednostek w skali Scoville‘a.

Dla porównania, zjadana w ramach wyzwań Scotch bonnet ma zaledwie 100-350 tys. SHU. Poprzednia rekordzistka, którą w 2013 r. wpisano do Księgi Guinnessa, osiąga zaś średnio 1.569.300 SHU.

Eksperci sądzą, że zjedzenie zaledwie jednego Oddechu Smoka grozi wstrząsem anafilaktycznym. Smith wyhodował papryczkę we współpracy z naukowcami z Nottingham Trent University. Walijczyk twierdzi, że nie próbował jej jeść, bo już samo umieszczenie na czubku języka dawało nieznośne wrażenia. Wytrzymałem tylko 10 sekund, a później wszystko wyplułem.

Pięćdziesięciotrzylatek i zespół z Nottingham Trent University uważają, że ze względu na piekielną ostrość papryczka znajdzie zastosowania medyczne. Olejek z Dragon Breath znieczula skórę, dzięki czemu mógłby on zastąpić anestetyki w krajach Trzeciego Świata albo u osób z alergiami na tradycyjne leki.

Smith złożył wniosek do komitetu Księgi Rekordów Guinnessa o uznanie Dragon Breath z najostrzejszą papryczkę świata. Bierze ona także udział w konkursie Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego na roślinę roku.

Polecane:

USA - 15 minut bez oddychania dzięki wstrzykiwaniu dożylnemu mikrocząsteczek wypełnionych tlenem
USA - Co najmniej 31 ofiar Gorączki Zachodniego Nilu w zaledwie tydzień, w tym czasie liczba zarażon...
Arktyka - Bogactwami, które odsłania lód zainteresowanych jest wiele państw, Polska także może być t...
Mars - Curiosity wywiercił drugą dziurę
Zaobserwowano gwałtowny wypływ gazu z obszaru gwiazdotwórczego w niedalekiej Galaktyce w Rzeźbiarzu
Chiny chcą wydzierżawić 5 proc Ukrainy na 50 lat, to obszar wielkości Belgii - Chiny są czołowymi dz...
Qinhuangdao, Chiny - Powstanie największy akcelerator świata
Peru - Andyjskie lodowce tak szybko topnieją, że zagrażają powodziami
Za efekt jo-jo odpowiedzialne są mikroby, które produkują w jelitach zbyt małe ilości flawonoidów