Do takich wniosków doszli naukowcy z Oxford University. O sprawie pisze serwis medexpress. Badacze zaobserwowali, że brytyjskie dzieci w wieku 7-9 lat spożywają zbyt mało produktów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a niedobór tego typu składników w organizmie, skutkuje pojawieniem się problemów w uczeniu się i zachowaniu.

Poziom kwasów omega-3 wywiera największy wpływ na zdolności do zapamiętywania i czytania.

Dzięki analizie próbek krwi, badacze ustalili, iż przeciętna zawartość kwasów omega-3 w organizmie badanych dzieci wynosi zaledwie 2,45 proc. Tymczasem zazwyczaj jako zalecaną dla zdrowia, minimalną ilość tych substancji podaje się 4 proc.

Rozwiązaniem na niedobór kwasów omega-3 jest m.in. jedzenie większej ilości ryb. Jak się jednak okazuje, prawie 9 na 10 dzieci jada ryby rzadziej niż dwa razy w tygodniu, a blisko 10 proc. – nie je ich wcale.

Źródło: Medexpress, rmf24

Polecane: