Dziś  o 15:30 w niewielkiej odległości od Ziemi przeleci planetoida o średnicy kilkudziesięciu metrów.

Początkowo NASA podało odległość 19 tys. km, następnie dane skorygowano na 17 tys. km, teraz NASA szacuje już odległość minięcia się planetoidy 2011 MD  z Ziemią na zaledwie 12 000 km.

Nowo odkryta planetoida będąca wielkości średniego domu przeleci w odległości 12 tysięcy kilometrów od powierzchni Ziemi.

To 32 razy bliżej niż odległość Księżyca od naszej planety, która wynosi 384 tysiące kilometrów.

Planetoida oznaczona jako 2011 MD została odkryta zaledwie kilka dni temu, w  środę (22.06), przez parę automatycznych teleskopów LINEAR mieszczących się w USA, w stanie Nowy Meksyk.

Teleskopy te zajmują się właśnie przeczesywaniem nieba w poszukiwaniu asteroid zmierzających w kierunku Ziemi, lub takich, które przelecą w niewielkiej odległości od niej.

Według dotychczasowych obliczeń obiekt ten ma mieć od 9 do 45 metrów szerokości.

Naukowcy uspokajają, że obiekt tych rozmiarów, nawet jeśli będzie zmierzał ku powierzchni naszej planety, ulegnie prawie całkowitemu spaleniu w atmosferze, pozostawiając za sobą kilka meteorytów.

Mimo wszystko będzie ona na tyle duża, że wszyscy wyposażeni nawet w niewielkie teleskopy miłośnicy podglądania nieba będą mogli obejrzeć przelot 2011 MD.

W najbliższym Ziemi punkcie swej trajektorii obiekt znajdzie się w poniedziałek (27.06.2011) o godzinie 15:30 czasu polskiego (9:30 EDT, 13:30 UTC).

Źródło: NASA – http://neo.jpl.nasa.gov/news/news172.html , http://en.wikipedia.org/wiki/2011_MD , twojapogoda.pl

Polecane: