Dzisiejsza noc zapowiada się wyjątkowo, na niebie mamy superksiężyc w pełni.

Superksiężyc -1

29 sierpnia tarcza naszego satelity będzie wydawała się większa i jaśniejsza niż zwykle. Na niebie zobaczymy superksiężyc.

Superksiężyc -5

Najbliżej nas

O superksiężycu mówimy, kiedy nasz satelita znajdzie się w perygeum, czyli najbliższej możliwej odległości od Ziemi na swojej orbicie. Wynosi ona około 358 tys. kilometrów, podczas gdy średni dystans między tymi obiektami to 384 tys. kilometrów. W perygeum Srebrny Glob jest o 50 tys. km bliżej nas niż podczas przechodzenia przez przez apogeum, czyli najbardziej oddalony punkt swojej orbity.

Superksiężyc -4

W tym roku superksiężyc pojawi się w trzech następujących po sobie pełniach. W pobliżu maksymalnego perygeum znajdzie się 29 sierpnia o godz. 18.35 UTC (20.35 czasu polskiego), 28 września o godz. 2.50 UTC (4.50 czasu polskiego) i 27 października o godz. 12.05 UTC (14.05 czasu polskiego). Za każdym razem nasz satelita będzie w odległości nie mniejszej niż 361836 km od Ziemi, jednak najbliższej znajdzie się 28 września w odległości 356877 km.

Superksiężyc -3

Superksiężyc -2

Polecane:

Japonia: Wykryto wyższy poziom radioaktywności w mleku i szpinaku
Chiny - Chcą wysłać sondę na Marsa, pobrać próbki i wrócić
Haiti - Na cholerę zmarło już 8 tys. osób, a zainfekowane są setki tysięcy innych ludzi
Dwieście plastikowych elementów w brzuchu jednego albatrosa, do 2050 roku taki los czeka 99 procent ...
Sonda kosmiczna została wysłana na asteroidę Bennu, za 2 lata dotrze do asteroidy, a za 7 wróci na Z...
Niemcy - Powstanie największy na świecie koncern specjalizujący się w biotechnologii i produkcji pes...
Puerto Carreño, Kolumbia - Samolot transportowy Boeing 727 rozbił się po nieudanym starcie, 4 osoby ...
Japonia wysłała na orbitę pierwszego wojskowego satelitę telekomunikacyjnego "Kirameki-2"
W Wielkim Zderzaczu Hadronów zaobserwowano wyjątkowo liczną grupę cząstek