Pierwszy wiarygodny trop w poszukiwaniach źródeł niebezpiecznej bakterii EHEC. Za zatruciami stoi prawdopodobnie restauracja w Lubece. To właśnie w niej 17 klientów doznało objawów chorobowych powodowanych tym zarazkiem.

W grupie duńskich turystów, przebywających w Lubece na jednodniowej wycieczce, zaraziło się osiem osób.  Chorzy najprawdopodobniej zjedli potrawy, zakażone EHEC. Do takich wniosków doszli eksperci z z Instytutu im. Roberta Kocha i Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR).

Badania podjęto tuż po uzyskaniu informacji, że chorzy na infekcję EHEC byli gośćmi restauracji w dniach od 12 do 14 maja.

Spośród 30 uczestniczek seminarium, zorganizowanego w Lubece przez niemiecki związek zawodowy pracowników skarbowości, zachorowało osiem.

Niektóre z nich są w stanie ciężkim, a jedna zmarła. Zespół HUS o ciężkim przebiegu wystąpił ponadto u dziecka z południowych Niemiec, które brało udział w odbywającej się w restauracji uroczystości rodzinnej.

“Restauracja nie ponosi żadnej winy. W każdym razie kontrola łańcucha dostawców może ewentualnie dostarczyć przekonywującego dowodu na to, w jaki sposób doszło do zakażenia” – podsumował najnowsze ustalenia profesor Werner Solbach, mikrobiolog z kliniki uniwersyteckiej w Lubece.

Źródło: zetnews.pl

 

Polecane: