Nowy „rewolucyjny” francuski przysmakmakaron ze świerszczy i szarańczy – lansują kucharze z Lotaryngii. Dietetycy zalecają brązowy makaron sportowcom oraz osobom, które czują się zmęczone lub chcą schudnąć.

Francja - Makaron ze świerszczy i szarańczy staje się przysmakiem w Lotaryngii

Dietetycy zachwalają ten łatwostrawny brązowy makaron – wytwarzany m.in. ze zmielonych świerszczy i szarańczy – jako rewolucyjną broń przeciwko zmęczeniu i otyłości. Zawiera on bowiem niezwykle dużo protein, które są budulcem mięśni, wywołują poczucie sytości i znacznie ułatwiają przemianę materii.

Szarańcza

Szarańcza

Stephanie Richard, szefowa firmy z Thiefosse w Lotaryngii, twierdzi, że zaczyna tonąć w stosach zamówień. Zapewnia, ze „owadzi makaron” może nawet zastąpić w jadłospisie chude mięso. Jest również zalecany osobom, które ciepią na niedobór żelaza i magnezu w organizmie. W czasie produkcji dodawane są czasami do tego makaronu prawdziwki, by zwiększyć jego walory smakowe.

Źródło: PAP, rmf24

Polecane:

Baterie na cukier już za trzy lata
Jeśli zażywasz lekarstwa, zwracaj uwagę na to co jesz i pijesz
Hiszpania - Ośmioletni imigrant z Maroka przemycany w nietypowy sposób, "Cześć, mam na imię Abo...
Sumatra, Indonezja - Pojawiają się oznaki aktywności superwulkanu Toba, którego ostatnia erupcja 75 ...
Norwegia - Coraz gorsze opinie o imigrantach, relacja Polaka mieszkającego w Norwegii
Przedstawiono pierwszy kwantowy procesor, który przeniósł kubity zakodowane w pojedynczych cząstkach...
Met Office ostrzega, że ta zima może być najzimniejsza na Wyspach Brytyjskich od 35 lat, wir polarny...
Wstrzykniecie zaraz po urazie rdzenia kręgowego biodegradowalnych nanocząstek zapobiega uszkodzeniom...
Legendy o yeti i człowieku śniegu, są tylko legendami, przeprowadzono badania DNA próbek