Dwie godziny po spożyciu gorzkiej czekolady wzrasta ostrość widzenia oraz intensywność postrzegania kontrastów i kolorów – donoszą naukowcy.

Czekolada jest czymś więcej, niż krótkotrwałą przyjemnością. Mówi się o niej, że korzystna wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, szczególnie, jeśli mamy do czynienia z gorzka czekolada, czyli taką, która zawiera dużą ilość kakao.

Jeff Rabin wraz z zespołem współpracowników z University of the Incarnate Word Rosenberg School of Optometry w San Antonio w USA, odkrył jej kolejna zaletę. Konsumpcja gorzkiej czekolady może krótkoterminowo korzystnie wpływać na wzrok. Badania na ten temat ukazały się na lamach „JAMA Ophthalmology”.

Naukowcy sprawdzili działanie czekolady na 70 ochotnikach bez żadnych chorób oczu. Wśród których byli zarówno mężczyźni, jak i kobiety, a średnia wieku badanych wynosiła 26 lat. 30 osobom podano gorzką czekoladę. Pozostali uczestnicy otrzymali mleczną czekoladę z mniejszą ilością kakao. Następnie, po upływie dwóch godzin po spożyciu, uczestników poddano badaniu wzroku.

Okazało się, że ostrość widzenia badanych, którzy spożyli ciemną czekoladę znacznie wzrosła w porównaniu z grupą kontrolną, która konsumowała czekoladę mleczną. Wzrost ostrości widzenia sięgnął 4 proc., a ich postrzeganie kontrastów od 5 proc. do 15 proc.

Dlaczego tak się dzieje? Badacze uważają, że flawonoidy, które występują w kakao w wysokich ilościach, poszerzają naczynia krwionośne, tym samym stymulują ukrwienie siatkówki, co poprawia zdolność dostrzegania celów o niskim i wysokim kontraście.

Dzięki ulepszonej dostawie glukozy i tlenu oko i mózg mogą lepiej przetwarzać przychodzące sygnały. Jednak ten pozytywny efekt szybko zanika. Już po upływie dwóch godzin ostrość widzenia wraca do normalnych wartości.

– Konieczne są dalsze badania, aby określić długość tych efektów i ich wpływ na wydajność w życiu codziennym – przyznali badacze.

 

 

 

 

Źródło: Spektrum, DziennikNaukowy