Holenderscy naukowcy, wykorzystując komórki macierzyste do tworzenia tkanki mięśniowej, chcą uzyskać pierwszego na świecie kotleta stworzonego całkowicie w laboratorium. Celem badań naukowców jest opracowanie bardziej skutecznych sposobów produkcji mięsa niż tradycyjna hodowla zwierząt.

Zespołowi profesora Marka Posta z Uniwersytetu w Maastricht udało się stworzyć małe kawałki mięśni, które mają około 2 cm długości, 1 cm szerokości i około 1 mm grubości.

Paski mięśni są prawie białe i w wyglądzie przypominają mięso kalmara. Kawałki zostaną później zmieszane z krwią i sztucznie wyprodukowanym tłuszczem. To ostatecznie posłuży do wyprodukowania hamburgera, czyli jednym słowem kotleta. Końcowy etap jest zaplanowany na jesień przyszłego roku.

Jak dotąd koszt wyprodukowania syntetycznego mięsa to ok. 200 tys. funtów (ponad milion polskich złotych). Profesor Post uważa jednak, że po zwiększeniu produkcji zmniejszą się jej koszty. Na spotkaniu naukowym w Kanadzie Post mówił, że syntetyczne mięso może zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko nawet do 60 proc.

Dotychczas jedynym mankamentem, jaki widzą naukowcy, to brak określonego smaku mięsa. – Nad tym będziemy jednak pracować – zapowiadają.

 

Źródło: BBC, tvn24.pl

Polecane:

EHEC - Kiełki buraków to nowe tropy zakażeń groźną bakterią E.coli
USA - Kontrowersyjny wyrok sądu, firma biotechnologiczna może opatentować dwa ludzkie geny BRCA1 i B...
15 lutego o godzinie 20.26 przeleci wyjątkowo blisko Ziemi asteroida 2012 DA14 o długości 58 metrów
Polska - Prawie milion osób cierpi na niewydolność serca, w ciągu pięciu lat umiera z tego powodu 60...
Dzisiejszej nocy Ziemia znajdzie się w największej odległości od Słońca, dystans wyniesie prawie 152...
Brytyjskie i amerykańskie służby wywiadowcze prawdopodobnie przejęły kody szyfrujące kart SIM z jedn...
USA - Agencja Bezpieczeństwa Narodowego (NSA) na jakiś czas przestanie podsłuchiwać obywateli, senat...
Phoenix, USA - Po monsunie powstała chmura wyglądająca jak grzyb po wybuchu atomowym
Włochy - Wystąpiła seria silnych wstrząsów sejsmicznych, magnitudy 5.3, 5.7, 5.3 w skali Richtera, w...