Sześć osób zmarło w północnej Japonii w następstwie zarażenia się bakterią – pałeczką okrężnicy (E.coli), która znajdowała się w marynowanej kapuście pekińskiej. Ponad 100 osób doznało ciężkiego zatrucia – powiadomiły lokalne władze.

Władze prefektury Hokkaido poinformowały, że marynowaną pekińską kapustę produkowano w prefekturze i tu sprzedawano. O pierwszych zachorowaniach informowano około 10 dni temu. Większość ofiar to ludzie w podeszłym wieku z domów opieki, lecz zmarła także 4-latka z Sapporo, która na kilka dni przed śmiercią jadła kapustę.

 

Winne opakowania?

Marynowana kapusta pekińska to popularny w Japonii dodatek dań głównych, wcześniej nie odnotowano takich zarażeń. Władze wszczęły dochodzenie. Nie wyklucza się, że powodem skażenia produktu chorobotwórczą bakterią mogła być niewystarczająca sterylizacja opakowań.

W roku 2011 wskutek zakażenia szczególnie zjadliwym szczepem E. coli (EHEC) w Europie zmarło ponad 50 osób.

 

Źródło: PAP, tvn24.pl