Ryż z okolic zniszczonej japońskiej elektrowni atomowej w Fukushimie nie nadaje się do spożycia. Skażone promieniowaniem partie zboża zostały zatrzymane, zanim trafiły do sprzedaży.

Ryż zebrany kilkadziesiąt kilometrów od elektrowni wskazywał zawartość radioaktywnego cezu przekraczającą dopuszczalne normy o ok. 20 proc. W takiej sytuacji władze postanowiły zatrzymać transport. Jak zapewnia rząd w Tokio, “ani jedno ziarno” ze skażonej partii nie trafiło do konsumentów.

W promieniu 60 km wokół położonej 240 km od Tokio elektrowni znajdują się 154 farmy ryżu, produkujące rocznie zaledwie 192 tony tego zboża, co daje zaledwie 0,002 proc. całości japońskich zbiorów.

Niemniej cała prefektura Fukushima jest jednym z głównych rejonów produkujących ryż w Japonii. Badania przeprowadzone w połowie października wykazały jednak, że ryż z prefektury jest wolny od skażenia i nadaje się do konsumpcji.

11 marca Japonię nawiedziło trzęsienie ziemi o sile 9 w skali Richtera. Wstrząsy wywołały gigantyczną falę tsunami, a w elektrowni atomowej Fukushima I spowodowały najpoważniejszy wypadek nuklearny od czasów katastrofy w Czarnobylu. Zginęło lub zaginęło co najmniej 21 tys. osób.

 

Źródło: tvn24.pl

Polecane: