Znacznie podwyższony poziom promieniowania stwierdzono w wodorostach morskich, zebranych w pobliżu japońskiej elektrowni atomowej Fukushima I, uszkodzonej przez trzęsienie ziemi i tsunami. Wodorosty morskie są ważnym elementem japońskiej kuchni.

Aż pięciokrotnie poziom promieniowania przekraczał japońską normę dla produktów spożywczych w 10 z 22 próbek wodorostów. Jeden z ekspertów organizacji Greenpeace, Ike Teuling, podkreślił, że skażenie radioaktywne kumuluje się w morskim ekosystemie, który dostarcza Japonii jednej czwartej owoców morza.

Ekspert ostrzegł, że władze japońskie „wciąż robią za mało, jeśli chodzi o ochronę zdrowia publicznego” po uszkodzeniu elektrowni Fukushima I.
Operator tej elektrowni, firma Tepco, polewa ogromnymi ilościami wody cztery reaktory tej siłowni, żeby schłodzić znajdujące się w nich paliwo jądrowe. Powstrzymywanie wyciekania radioaktywnej wody do Oceanu Spokojnego napotyka trudności.

Goshi Hosono, specjalny doradca premiera Naoto Kana ds. kryzysu w elektrowni Fukushima I, powiedział, że rząd nie chce ignorować danych organizacji Greenpeace i przeprowadzi w miarę potrzeby własne badania.

Źródło: Radio ZET/PAP