Zalety wynikające z jedzenia jajek są przedmiotem dużej dyskusji. Jedni zwracają uwagę, na bogactwo składników odżywczych, a inni twierdzą, że regularne jedzenie jajek może się przyczynić do wysokiego poziomu cholesterolu. Najnowsze badania rzucają nowe światło na całą sprawę.

Badanie, które przeprowadzono w Chinach na 500 tysiącach ludzi wskazuje, że jedzenie jednego jajka dziennie może zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru.

Eksperci zwracają uwagę, że jedzenie jajka musi być elementem zdrowego trybu życia, bo samo jedzenie kurzego jaja nie uchroni nas od chorób. Ale jednocześnie obawy przed tym, że zbyt częste jedzenie jaj może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie są nieuzasadnione.

Można rozważać wiele ograniczeń i zastrzeżeń dotyczących badań żywieniowych, ale głównym przesłaniem tych badań jest to, że jedzenie jednego jajka dziennie nie wiąże się z podwyższonym ryzykiem sercowo-naczyniowymCo więcej, jedno jajko dziennie może nawet przynosić korzyści zdrowotne – mówi komentująca pracę dla BBC prof. Nita Forouhi z University of Cambridge.

Eksperci uważają, że badania które właśnie zostały opublikowane to koniec „złej prasy” dla jajka, które przez długie lata było uważane za przyczynę wielu chorób i za podwyższony poziom cholesterolu, który jest częstą przyczyną zawałów serca.

 

 

 

Źródło: rmf24, Reuters, PhysOrg