Żywność i leki zawierają składniki mogące nawzajem się wykluczać, bądź uzupełniać. Dlatego przed zażyciem każdego leku trzeba koniecznie przeczytać ulotkę, a wątpliwości najlepiej konsultować z lekarzem lub farmaceutą.

Jedna z generalnych zasad to popijanie leków zwykłą, przegotowaną wodą.Mineralna nie jest zalecana, bo może być wzbogacona w liczne mikroelementy, tworzące niekorzystne połączenia z zażywanymi lekami.

Podczas przyjmowania leków najlepiej w ogóle zrezygnować z soku grejpfrutowego, który poprzez hamowanie metabolizmu niektórych leków może doprowadzić do nawet do 10-krotnego wzrostu ich stężenia we krwi, co może doprowadzić do groźnych powikłań. Zależność ta dotyczy m.in. benzodwuazepin stosowanych np. w leczeniu bezsenności.

Z kolei osoby zażywające preparaty żelaza nie powinny pić kawy i herbaty przed, w tracie i po ich zażyciu. Żelazo wiąże się bowiem z niektórymi garbnikami np. z taniną występującą w herbacie. Popijanie nią preparatów żelaza w leczeniu np. niedokrwistości może więc nie przynieść efektów terapeutycznych i wydłużyć czas leczenia.

Mleko i żywność zawierająca jony wapnia, magnezu i żelaza są generalnie niezalecane podczas przyjmowania antybiotyków tetracyklinowych (stosowanych m.in. w leczeniu trądziku).

Obniżają ich aktywność poprzez tworzenie związków chelatowych. Stosowanie ich łącznie z antybiotykiem nie leczy skutków zakażenia bakteryjnego i prowadzi do powikłań. Są jednak leki, które powinny być zażywane z dietą mleczną lub popijane mlekiem. Do tej grupy należą m.in. niektóre preparaty zawierające wapń.

Pacjenci zażywający leki przeciwko astmie oskrzelowej np. preparaty teofiliny powinni z kolei unikać potraw z grillatuż przed, w trakcie lub po spożyciu grillowanego lub smażonego mięsa. Związki powstałe w trakcie grillowania i smażenia mięsa przyspieszają metabolizm leku i obniżają jego poziom we krwi, co może prowadzić do wystąpienia duszności.

Z kolei przy niektórych lekach antydepresyjnych niewskazane są sery, zwłaszcza dojrzewające.Leki te hamują rozkład amin katecholowych w organizmie człowieka. Niektóre pokarmy takie jak np. sery, grzyby, niektóre wina, dojrzałe banany zawierają duże ilości tyraminy. Po ich spożyciu łącznie z lekami hamującymi rozkład amin katecholowych może dochodzić do wielu objawów niepożądanych np. gwałtownego wzrostu ciśnienia krwi z uczuciem kołatania serca. W skrajnych przypadkach może dojść do tzw. przełomu nadciśnieniowego, prowadzącego nawet do śmierci.

Jedzenie w dużych ilościach zielonych warzyw zawierających witaminę K – jakbrokuły, sałata, czy szpinak – łącznie z lekami przeciwzakrzepowymi może przyczynić się do osłabienialub zniesienia oczekiwanego efektu leczniczego.

Źródło: rmf24, PAP

Polecane:

NASA - Łazik Curiosity posiada tylko 2-megapikselowe kamery, zaprojektowane w 2004 roku
USA - Do dziś widoczne są skutki uderzenia asteroidy lub komety sprzed 35 mln lat, obiekt miał średn...
Według najnowszych badań naukowców z Portsmouth i Rzymu, ciemna energia pochłania ciemną materię
Nowy antydepresant prawdopodobnie będzie w stanie poprawić nastrój już w ciągu kilku godzin, nie tyg...
Indie - Kierowca autobusu prawdopodobnie zginął od uderzenia meteorytu, jeżeli teoria się potwierdzi...
Bakteria znajdująca się w ludzkim nosie wytwarza nieznany dotąd wyjątkowy antybiotyk, który może zwa...
Hiszpania - W Madrycie powstał pierwszy drukowany most, ma długość 12 metrów i składa się z ośmiu el...
Słońce - Od wschodu zbliża się aktywna plama, za 4 dni będzie na wprost Ziemi
Chcą zrozumieć cykl życia komety na podstawie obserwacji C/2017 K2, jądro ma średnicę około 20 km, j...