Firma architektoniczna Snohetta zaprezentowała projekt pierwszej podwodnej restauracji w Europie. Ma ona powstać w gminie Lindesnes na południu Norwegii.

Jak podaje CNN, prace nad realizacją projektu rozpoczną się w lutym 2018 roku i mają zakończyć się na początku 2019 roku.

Nie tylko restauracja

Under, bo tak nazywa się projekt, będzie 3-poziomowym budynkiem położonym 5 metrów pod powierzchnią morza.

Co ciekawe, nie będzie tam znajdowała się wyłącznie restauracja, ale również ośrodek badawczy. A to za sprawą tego, że budynek znajduje się w bezpośredniej bliskości z naturą.

Dzięki swojej grubości, betonowe ściany mają być odporne na ciśnienie i wstrząsy w trudnych warunkach morskich. Podobnie jak zatopiony peryskop, akrylowe okna restauracji będą oferowały widok na dno morskie. Okno będzie miało 4 metry wysokości i 11 metrów długości.

Budynek ma przypominać swego rodzaju betonową muszlę, która z biegiem czasu może stać się sztuczną rafą dla małż.

Jak czytamy w opisie do projektu, restauracja ma przyciągać interdyscyplinarne zespoły badawcze studiujące biologię morską i życie ryb. Naukowcy z norweskich ośrodków badawczych będą między innymi dążyć do wyszukiwania dzikich ryb za pomocą sygnału dźwiękowego. Naukowcy pomogą również stworzyć optymalne warunki na dnie morza, dzięki czemu ryby i skorupiaki mają mieć stworzone warunki do rozwoju w pobliżu restauracji.

Restauracja ma powstać w gminie Lindesnes

Budynek ma pomieścić maksymalnie 80-100 gości. Szefem kuchni będzie Nicolai Ellitsgaard Pedersen, a jego specjalnością mają być lokalne przysmaki z owoców morza, takich jak dorsz, homar, małże. W menu znajdzie się również “truflowy kelp”.

 

Źródło: snohetta.prezly.com, CNN, tvn24bis.pl

Polecane: