Potwierdzają to wyniki badań koordynowanych przez brytyjską fundację, która zajmuje się chorobami serca.

Bez wyrzutów sumienia można jeść masło, sery i pić śmietanę. Do takiego wniosku doszli uczeni, którzy na zlecenie brytyjskiej fundacji przez lata zbadali prawie 600 tysięcy ludzi w 18 krajach.

Ustalili, że spożywanie tłuszczów nasyconych nie jest groźniejsze od produktów zastępczych, na przykład margaryny, która od prawie 40 lat jest polecana przez lekarzy.

Zdaniem naukowców wyniki badań są na tyle jednoznaczne, iż konieczna będzie zmiana oficjalnych zaleceń w dziedzinie dietetyki. Badania potwierdziły także, że kwasy nasycone typu Omega 3, które występujące w mięsie ryb, przyczyniają się do obniżenia ryzyka zachorowań na choroby serca. Ponad 17 milionów ludzi umiera rocznie na choroby układu krążenia. To najczęstsza przyczyna zgonów na całym świecie.

Źródło: rmf24

Polecane: