Szczególny skład mleka matki może pomóc w zmniejszeniu uczulenia pokarmowego u dziecka. Wskazują na to badania przeprowadzone przez amerykańskich i kanadyjskich naukowców.

Dzieci karmione mlekiem matki są mniej podatne na alergie, w tym pokarmowe – tak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców ze Szkoły Medycznej w San Diego, Uniwersytet w Kalifornii przy udziale kanadyjskich badaczy.

W ludzkim mleku znajdują się oligosacharydy, stanowiące jego trzeci – zaraz po laktozie i tłuszczu – główny składnik. Są to cukry nietrawione przez niemowlęta, ale pełniące rolę prebiotyków. Wspomagają rozwój prawidłowej flory jelitowej, która zapobiega alergiom pokarmowym.

Oligosacharydy a alergie

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym „Allergy” przeanalizowano 421 próbek mleka oraz dane od 3,5 tysiąca matek z dziećmi od momentu porodu po wiek szkolny. Dzięki temu określono zależność między zawartością oligosacharydów a możliwością wystąpienia alergii u dzieci mających rok.

– Nasze badania zidentyfikowały korzystny profil oligosacharydowy, który był związany z niższym wskaźnikiem uczulenia pokarmowego u rocznych dzieci – powiedział profesor Lars Bode, kierujący amerykańskim zespołem naukowców.

Największe takie badanie

– Zgodnie z naszą wiedzą, jest to największe badanie, które ma na celu analizę zależności oligosacharydów i rozwoju alergii u niemowląt, a także pierwsze dotyczące oceny ogólnych profili cukrowych – poinformował Bode.

Choć uczulenia w okresie niemowlęcym nie zawsze utrzymują się w późniejszym wieku, to są ważnym wskaźnikiem klinicznym. Poprzednie badania wykazały, że niemowlęta karmione piersią są mniej narażone na różne schorzenia, takie jak astma, otyłość, czy podatność na infekcje.