O tym, że nadmierne spożycie słodzonych napojów przyczynia się do plagi otyłości i zwiększa ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2 właściwie nikogo nie trzeba już przekonywać. Najnowsze doniesienia badaczy z Macquarie University w Sydney są jednak jeszcze bardziej niepokojące. Wyniki badań na szczurach, przedstawione podczas konferencji Society for Neuroscience w San Diego wskazują, że napoje te mogą też zwiększać ryzyko choroby Alzheimera.

Doniesienia Australijczyków cytuje na swych stronach internetowych „New Scientist”. Wynika z nich, że nadmiar słodzonych napojów może prowadzić w mózgu szczurów do zmian zwiększających ryzyko nowotworów i choroby Alzheimera. Badania pokazują, że napoje te zakłócają działanie około 20 procent białek wytwarzanych w rejonie mózgu odpowiedzialnym za podejmowanie decyzji.

Wpływ słodzonych cukrem napojów na ryzyko otyłości, cukrzycy, czy chorób serca, jest już dobrze znany. Jak się ocenia, rocznie zamiłowanie do tych napojów może przyczyniać się na całym świecie do śmierci nawet 184 tysięcy osób. Ich wpływ na działanie mózgu jest jednak zdecydowanie mniej znany.

Badacze z Sydney przez 26 dni podawali szczurom albo wodę, albo 10-procentowy roztwór cukru, odpowiadający przeciętnym, spotykanym na rynku słodzonym napojom. Przez kolejny tydzień obie grupy szczurów pojono tylko wodą. Obserwacje pokazały potem, że szczury, którym podawano wcześniej słodzoną wodę były zdecydowanie bardziej ruchliwe. Taka nadaktywność była czytelnym sygnałem, że w mózgu tych zwierząt dzieje się coś nietypowego. Jak podejrzewano był to wynik powrotu organizmu do stanu sprzed diety cukrowej, do której organizm zdołał się już przyzwyczaić.

 

By przekonać się, co naprawdę się dzieje, naukowcy poddali badaniom obszar kory oczodołowo-czołowej zwierząt. Odkryli, że u szczurów poddanych słodkiej diecie zmienia się zawartość aż 290 na 1373 białek obecnych w tym rejonie. Niektóre z nich są w mniejszej, niektóre w większej ilości, niż normalnie, u zwierząt pojonych wodą.

To znacznie poważniejsza zmiana, niż można się było spodziewać. Daleko przewyższająca na przykład obserwowany we wcześniejszych badaniach efekt działania kofeiny. Blisko połowa z tych 290 białek ma istotny wpływ na procesy komunikacji i regeneracji komórek mózgu. O 30 procent z nich wiadomo, że mogą wpływać na ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową mózgu, albo na choroby neurodegeneracyjne, Alzheimera, czy Parkinsona.

Wyniki pokazują, że cukry mogą modyfikować procesy biologiczne istotne dla powstawania schorzeń neurologicznych w znacznie większym stopniu, niż przypuszczaliśmy– mówi jedna z autorek pracy Jane Franklin.Na razie nie mamy potwierdzenia, że te zmiany faktycznie prowadzą do zachorowań, ale odbieramy to jako ostrzeżenie, że trzeba dokładniej się tym powiązaniom przyjrzeć– dodaje.

Źródło: rmf24

Polecane: