Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Northwester twierdzą, że niektóre rodzaje oleju jadalnego niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie płuc. Winny jest zawarty w nich gamma-tokoferol – forma witaminy E, która podwyższa poziom stanu zapalnego w płucach i hiperreaktywność dróg oddechowych.

Olej rzepakowy

Badania prowadzono zarówno na myszach, jak i na ludziach.Okazało się, że wysoki poziom gamma-tokoferolu w ludzkim organizmie skutkował obniżeniem sprawności płuc o 10 do 17 proc. na przestrzeni kilkunastu lat. Niekorzystnie na funkcjonowanie płuc wpływa spożywanie oleju kukurydzianego, rzepakowego i sojowego.

Okazuje się, że pozytywnie na płuca działają oliwa z oliwek i oleje słonecznikowe (bogate w alfa-tokoferol). Obniżają bowiem poziom stanu zapalnego.

Autorzy badania alarmują, że sytuacja najgorzej wygląda w Stanach Zjednoczonych. To tam w ostatnim czasie wielu ludzi zaczęło stosować oleje sojowe, rzepakowe i kukurydziane w nadziei na efekty zdrowotne dla serca. Przeciętny poziom gamma-tokoferolu u mieszkańców USA jest cztery razy wyższy niż ten obserwowany w krajach europejskich o wysokim stopniu spożycia oliwy i olejów słonecznikowych.

Nasze badanie pozwoliło oszacować, że w USA może żyć nawet 4,5 miliona osób z obniżoną wydolnością płuc wynikającą z nadmiernej konsumpcji gamma-tokoferolu– podkreśla Joan Cook-Mills, jedna z autorek badania, którego rezultaty zaprezentowano na tegorocznym światowym kongresie „Oxidants and Antioxidants in Biology”.

Źródło: rmf24, Medexpress

Polecane: