Sałata, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy Niemiec mogą być źródłem fali groźnych zatruć pokarmowych – ostrzegł w środę Berliński Instytut im. Roberta Kocha. W minionych dniach odnotowano kilkaset przypadków zatruć – w tym dwa śmiertelne.

Zatrucia wywołane były przez jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy – bakterii Escherichia coli. Szczep EHEC powoduje krwawe biegunki, często o ciężkim przebiegu i może prowadzić do uszkodzenia nerek.

Chorych tyle, co w ciągu całego roku

Liczba chorych rośnie z dnia na dzień. Według agencji dpa we wtorek było 460 przypadków infekcji, zaś w środę już 600, najwięcej w północnych krajach związkowych Niemiec. To więcej, niż zwykle odnotowuje się w Niemczech w ciągu całego roku.

Dwie trzecie chorych to kobiety. W wyniku zatrucia bakterią zmarły już dwie osoby: 83-letnia mieszkanka Dolnej Saksonii i 24-letnia kobieta z Bremy.

Według Instytutu Roberta Kocha badania wykazały, że większość chorych spożywała surowe sałaty, pomidory i ogórki. Mogły być one zanieczyszczone fekaliami ludzi albo zwierząt.

 

Zakażenie bakterią objawia się biegunkami, wymiotami i silnymi bólami brzucha. Zanotowano już 600 przypadków, w 150 nawet z zagrożeniem życia.


 

Źródło: http://www.tvn24.pl/12691,1704409,0,1,zabojcze-warzywa-z-niemiec,wiadomosc.html