Tajemnica dziur w takich słynnych szwajcarskich serach jak ementaler została nareszcie rozwiązana. Mleko jest coraz czystsze i dlatego dziur w serach jest od 15 lat coraz mniej.

Ser ementaler

Okazało się, że dziury powstają dzięki mikroskopijnym cząsteczkom siana wpadającym do mleka podczas udoju.

W oświadczeniu szwajcarskiego instytutu Agroscope’u czytamy, że wraz z zanikaniem tradycyjnego udoju do otwartych wiader, w zwykłych oborach, i zastępowaniem ich przez w pełni zautomatyzowane przemysłowe linie produkcyjne zanikają dziury w serach.

Naukowcy przeprowadzili serię testów, dodając różne ilości pyłu z siana do mleka, i okazało się, że od tego właśnie zależy ilość dziur w gotowym produkcie. To te drobinki siana wyzwalają podczas procesu fermentacji gaz, który tworzy słynne dziury w serze.

W celu zweryfikowania hipotezy, że to coraz skrupulatniejsza higiena zabija dziury w serze, naukowcy przez 130 dni obserwowali powstawanie dziur, wykorzystując do tego celu aparaturę radiologiczną, tomograf i komputer.

Wyjaśnienie tajemnicy uzyskano przez przypadek, jak to zwykle bywa przy wielkich odkryciach – powiedział rzecznik Agroscope’u.

Ser dla Szwajcarów, którzy mają rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego, to poważna sprawa. W 2014 roku średnie spożycie serów na jednego mieszkańca wyniosło w Szwajcarii 21,3 kg. Dwie trzecie skonsumowanej ilości stanowiły sery szwajcarskie.

Źródło: rmf24

Polecane:

Islandia - Projekt nowej ustawy, papierosy tylko na receptę
Iran - W sierpniu cały kraj odłączy się od globalnej sieci, będą mieli tylko własny krajowy internet
Wrona brodata inteligencją dorównuje 7-latkom [Video]
Niemcy - Gwałtowne burze przeszły w nocy nad Hesją i Dolną Saksonią, teraz wkraczają do Polski
Berlin, Niemcy - Do kilkunastu supermarketów sieci Aldi dotarły banany z Kolumbii wraz z 386 kilogra...
Francja - Ulewne deszcze zabiły co najmniej 19 osób, w ciągu zaledwie dwóch godzin spadło 150 l/mkw ...
Brunatne plamki na owocach to bardzo trująca substancja, zwana patuliną
USA - W tokamaku osiągnięto rekordowe ciśnienie plazmy 2.05 atmosfery przy temperaturze wynoszącej 3...
Z białka sojowego i bakteryjnej celulozy zrobiono biodegradowalny filtr powietrza, który wychwytuje ...