Wątroba produkuje hormon, który ma zmniejszać naszą ochotę na słodycze i alkohol – informują na stronie internetowej czasopisma „Cell Metabolism” naukowcy z Teksasu. Wyniki najnowszych badań po raz pierwszy pokazują, że wątroba może w ten sposób kontrolować apetyt u ssaków. Czyni to za pośrednictwem centrum nagrody w naszym mózgu. Są szanse, że wykorzystanie tego mechanizmu może w przyszłości pomóc w leczeniu otyłości i alkoholizmu.

watroba_metabolizm_c2h5oh

Metabolizm alkoholu etylowego Grafika: Johns Hopkins Medicine, https://gi.jhsps.org/

Naukowcy wiedzieli do tej pory, że wydzielanie tego hormonu, tak zwanego czynnika wzrostu fibroblastów 21, czyli FGF21, towarzyszy gwałtownym zmianom środowiska, wiąże się z poważnymi zmianami diety, czy wystawieniem organizmu na niską temperaturę. Obserwowane też, że wątroba produkuje go w zwiększonej ilości w odpowiedzi na spożycie węglowodanów. Właśnie dlatego, wiązano z nim pewne nadzieje w walce z cukrzycą typu 2, czy otyłością.
watroba_marskosc1

Hamowanie łaknienia przez hormon FGF21 jest mechanizmem obronnym wątroby przed nami samymi Grafika: LZ

Teraz okazało się, że myszy ze sztucznie podwyższonym poziomem FGF21 odczuwają znacznie mniejszy, niż normalnie pociąg do słodzonej, czy zaprawionej alkoholem wody. W ich organizmie spada przy tym poziom dopaminy, hormonu odgrywającego kluczową rolę w odczuwaniu przyjemności.

„Odkryliśmy, że podanie FGF21 znacznie redukuje u myszy zainteresowanie słodyczami i alkoholem” – mówi współautor pracy, dr David Mangelsdorf z University of Texas Southwestern Medical Center. „Po raz pierwszy pokazaliśmy, że hormon produkowany w wątrobie, może kontrolować skłonność do słodyczy i alkoholu u ssaków” – dodaje dr Steven Kliewer – „To daje szanse, że przyjmowanie FGF21 może wpłynąć na upodobania dietetyczne u ludzi, a nawet potencjalnie pomóc w terapii alkoholizmu”.

By potwierdzić, że FGF21 jest aktywny w mózgu, wykorzystano fakt, że hormon ten potrzebuje do prawidłowego działania koreceptora w postaci białka beta-Klotho. Gdy doświadczenie z podniesieniem FGF21 przeprowadzono u myszy genetycznie zmodyfikowanych tak, że nie wytwarzały beta-Klotho w obrębie centralnego układu nerwowego, efekt zmniejszenia apetytu na słodycze i alkohol się nie pojawił.

Prace wykonane w laboratorium Mangelsdorfa-Kliewera już po raz czwarty pokazują wpływ FGF21 na centralny układ nerwowy. Poprzednio udowodniono, że hormon ten może oddziaływać w ten sposób na procesy przemiany materii, zegar biologiczny i procesy rozmnażania. „Kiedy ponad 10 lat temu rozpoczynaliśmy te badania, nie spodziewaliśmy się, że FGF21 może wpływać na prace mózgu” – podkreśla dr Kliewer. „Najnowsze odkrycia wskazują, że możemy szukać jeszcze innych efektów działania tego hormonu, nie tylko dotyczących słodyczy, czy alkoholu, ale też innych odczuwanych przez nas przyjemności”.

 

watroba_detox

Po suto zakrapianych i ciężkostrawnych świętach szukaj ukojenia w naturalnej aptece

Tagi: hormon, FGF21, apetyt, alkohol, spożycie, słodycze, cukier, przyjemności, dopamina, badania, regulacja, łaknienia, alkoholizm, lekarstwo
Źródło: rmf24.pl

Polecane:

USA - Za 4 lata amerykańska flota będzie dysponowała silnymi laserami "bojowymi", nawet o ...
Przez zastosowanie elastycznego polimeru, udało się znacznie wydłużyć czas pracy akumulatorków litow...
Trening mózgu wzmacnia pamięć roboczą, ale nie inteligencję płynną
Ulsan, Korea Północna - W czasie testów dwóch reaktorów wystąpiła awaria i zginęło trzech pracownikó...
Japonia - Trzęsienie ziemi o magnitudzie 6.7, głębokość 23 km, możliwe metrowe tsunami
Datong, Chiny - Powódź w kopalni węgla Jiangjiawan, 16 górników nie żyje, pięciu jest uwięzionych po...
Nowy Jork, USA - Na Dolnym Manhattanie przewrócił się wielki dźwig, jedna osoba zginęła [Video]
Hiszpania - Wielkie znalezisko pod Sewillą, podczas robót ziemnych natrafiono na amfory wypełnione m...
Polska - W weekend wracają nawałnice