Chcesz żyć dłużej? Stosuj pikantne przyprawy. Do takich wniosków doszli naukowcy, którzy opublikowali wyniki swoich prac na łamach brytyjskiego czasopisma medycznego British Medical Journal.
Papryka

Badania przeprowadzono w Chinach. Uczestniczyło w nich ponad pół miliona osób, które pikantne jedzenie spożywali sześć a nawet siedem razy w tygodniu. Żyli oni o 14 procent dłużej niż rodacy jedzący pikantne pożywienie tylko sporadycznie.

Ostre przyprawy pozytywnie wpływają również na układ pokarmowy i potrafią przyspieszyć metabolizm nawet o 2 procent– podkreśla jeden z ekspertów. Same – wbrew powszechnemu przekonaniu – nie spalają kalorii, ale  pobudzają organizm do wzmożonej pracy.

Korzyść jaka wypływa dla zdrowia ze spożywania pikantnych przypraw to również m.in. utrata wagi.  Działają też one przeciwzapalnie i do tego łagodzą nadciśnienie. Związek orientalnych przypraw  z ich pozytywnym wpływem na zdrowie jest tym większy im mniejsze jest spożycie alkoholu.

 

Źródło: PAP, rmf24

Polecane:

Międzynarodowa Stacja Kosmiczna ISS za 9 lat runie do oceanu
Antarktyka - W słonym jeziorze pod lodem, w temperaturze -13 st.C. żyją bakterie, które były odcięte...
USA - Jedne z największych lawin, jakie widziano w Przełęczy Thompsona na Alasce odcięły kilka miejs...
Chiny - Zamykają 17 fabryk w prowincji Hebei żeby ograniczyć zanieczyszczenie powietrza, które przek...
Chiny - Superkomputer Tianhe-2 już czwarty raz na pierwszym miejscu Top 500, moc obliczeniowa wynosi...
LosyZiemi - Zmiana stref magnetycznych na Słońcu, występują piękne, ale groźne zjawiska [Video]
Omsk, Rosja - Dwie osoby ranił szablą podczas kłótni w kawiarni
Polska - Ministerstwo Cyfryzacji chce wprowadzić "mDokumenty", telefon komórkowy zastąpi d...
USA - Atlantyckie ryby killifish uodporniły się na silnie toksyczne zanieczyszczenia przemysłowe, są...