Wrażenie, że ostro przyprawione potrawy są bardziej słone jest uzasadnione. Najnowsze wyniki badań naukowców z Uniwersytetu w chińskim Chongqing potwierdzają, że pod wpływem substancji zawartych w ostrych przyprawach stajemy się bardziej wrażliwi na sól. To ma swoje, korzystne dla naszego zdrowia, konsekwencje. Jak pisze w najnowszym numerze wydawane przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne czasopismo “Hypertension”, miłośnicy ostrych potraw mniej solą i dzięki temu zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

Wcześniejsze badania pokazały, że śladowe ilości kapsaicyny, substancji dającej papryczkom chilli ich ostry smak, zwiększają nasze wrażenie, że potrawy są słone – tłumaczy autor pracy, prof. Zhiming Zhu z Third Military Medical University w Chongqing. Chcieliśmy się przekonać, czy ten efekt może się przyczynić do zmniejszenia spożycia soli – podkreśla.

 

Ostro, czyli zdrowiej?

W eksperymencie wzięło udział 606 dorosłych ochotników. Badano zarówno ich zwyczaje dietetyczne, jak i ciśnienie krwi. Okazało się, że faktycznie, osoby przyznające się do upodobania do ostrych potraw zużywały mniej soli i miały przeciętnie niższe ciśnienie krwi, niż osoby, które deklarowały, że ich nie lubią. Różnica ciśnienia krwi sięgała średnio 8 mm Hg w przypadku ciśnienia skurczowego i 5 mm Hg w przypadku rozkurczowego.

Badania mózgu wykazały przy tym, że w dwóch rejonach istotnych przy odczuwaniu słonego smaku, wyspie i korze oczodołowo-czołowej, obszary podwyższonej aktywności pod wpływem soli i ostrych przypraw częściowo się przenikają. Dodatkowo jeszcze, ostre bodźce smakowe zdają się wzmacniać reakcję na sól. Ta zwiększona aktywność może podnosić wrażliwość na sól i sprawiać, że jej miłośnicy nie muszą tak dużo jej używać, by potrawy im smakowały.

Autorzy pracy zdają sobie sprawę, że badania prowadzone tylko wśród Chińczyków, trzeba jeszcze powtórzyć w innych krajach, w miejscach o innych zwyczajach żywieniowych. Pewne wnioski wydają się jednak czytelne. Jeśli dodasz do swoich potraw nieco ostrych przypraw, możesz ograniczyć ilość soli – tłumaczy – mówi prof. Zhu. Upodobania i zwyczaje mają tu bardzo istotne znaczenie, ale naszym zdaniem nawet delikatne zwiększanie ilości ostrych przypraw może przynosić konkretne, korzystne dla zdrowia, skutki – dodaje.

 

Źródło: rmf24, PAP

Polecane:

Rosja - Nowy sposób na szybki zarobek, wystarczy rzucić się pod koła samochodu i wyłudzić pieniądze ...
Chiny - Śnieżyce w prefekturze Tacheng, widoczność na 5 metrów, 200 aut w zaspach
W 2013 będzie prawdopodobnie więcej tornad, będą także silniejsze z powodu większej aktywności Słońc...
Chiny - W środkowej i wschodniej części kraju odnotowano opady deszczu rzędu 100 l/mkw, jedna z wios...
Z dniem dzisiejszym powstała Fundacja Losy Ziemi
Peru - W lasach deszczowych Amazonii odkryto nadzwyczajną rzekę, która prawie się gotuje, ma 86 st.C...
Zbawienne skutki działania flawonoidów zawartych w zielonej herbacie w zwalczaniu reumatoidalnego za...
Ze Słońca odrywa się ogromna ilość plazmy, która prawdopodobnie poleci w stronę Ziemi [Video]
USA - Huragan Irma zagraża całemu wschodniemu wybrzeżu i Karaibom, na Florydzie wprowadzono stan wyj...