Im jesteśmy grubsi, tym więcej nasze ciało wytwarza białka hamującego proces spalania tłuszczu – sugerują najnowsze badania opublikowane na łamach magazynu “Nature Communication”. Wyniki mogą być przełomowe w zakresie leczenia otyłości i innych chorób metabolicznych.

Otyłość

Większość komórek tłuszczowych jest po to, aby stanowić zapas energii, który jest uwalniany w razie potrzeby. Jest jednak pewien typ komórek tłuszczowych, adipocytów brązowych, zawierających duże ilości małych kropelek tłuszczu, który odpowiada za wytwarzanie ciepła oraz utrzymanie stałej temperatury ciała.

Jednakże zespół badaczy z kilku uczelni – Uniwersytetu Cambridge w Wielkiej Brytanii i Uniwersytetu Toho w Japonii – wykryło białko wytłumiający ten proces. Nazwano je sLR11.

Naukowcy doszli do tego badając, dlaczego myszy nieposiadające genu do wytwarzania białka sLR11 trudniej nabierają masy. U wszystkich osobników – zarówno gryzoni, jak i ludzi – przechodzących z diety niskokalorycznej na wysokokaloryczną, metabolizm wzrastał. Jednak u myszy niezdolnych do produkcji białka sLR11 przyrost tempa metabolizmu był znacznie wyższy, pozwalając osobnikom na spalenie większej ilości kalorii w szybszym tempie.

evolution_of_man

Dalsze badania wykazały, że geny tych myszy odpowiedzialne za zachowywanie się zazwyczaj brązowych adipocytów, były znacznie aktywniejsze w dysponowaniu adipocytami żółtymi, na ogół gromadzonymi w postaci nadprogramowych kilogramów. Obserwowane osobniki były bardziej termogeniczne i zużywały więcej energii, czyli paliły kalorie zamiast je gromadzić.

Naukowcy wykazali w swoich badaniach, że białko sLR11 jest powiązane z receptorami w komórkach tłuszczowych w taki sposób, że upośledza ich zdolność do aktywowania procesu termogenezy. Działa jak sygnał, uruchamiający komórki do gromadzenia się energii w postaci nadprogramowych kilogramów, zamiast wykorzystywania jej na bieżąco.

Badając poziom sLR11 zaobserwowano zależność: im więcej białka we krwi, tym więcej tkanki tłuszczowej w organizmie. Co więcej, u pacjentów poddanych chirurgii bariatrycznej ich stopień utraty tkanki tłuszczowej był wprost proporcjonalny do spadku poziomu białka sLR11 we krwi, co sugeruje, że jest ono produkowane właśnie przez adipocyty.

– Nasze odkrycie może pomóc wyjaśnić dlaczego osoby z nadwagą mają tak duży problem aby schudnąć. To dlatego, że nagromadzone w ich organizmie komórki tłuszczowe prowadzą walkę przeciwko ich staraniom na poziomie molekularnym – podkreślił główny autor publikacji, dr Andrew Whittle.

 

Tagi: białko, otyłość, gruby, dieta, chudnąć, badania nad chorobami metabolicznymi, tłuszcz, nadwaga, geny, myszy, metabolizm
Źródło: tvn24.pl

 

Polecane:

Arktyka - Pokrywa lodowa ma już mniej niż 8 mln km2, podobnie było 1.5 tysiąca lat temu
Wenezuela - Zmarło 17 osób na świńską grypę H1N1
Indie - Dziecko cierpi na jedną z najrzadszych i mało poznanych chorób, doznaje "spontanicznego...
Rosja - Hakerzy wyłączyli wszystkie 160 fotoradarów moskiewskiej milicji drogowej
Kometa Lovejoy uwalnia ogromne ilości alkoholu etylowego, w ogonie komety odkryto dodatkowo 21 różny...
Naukowcy uważają, że ekstremalny efekt cieplarniany może doprowadzić do unicestwienia życia, które m...
Australia - Ogromne straty po powodzi, tysiące ludzi bez prądu, drogi nieprzejezdne, w niektórych mi...
Zimbabwe - Za słabe wyniki w Rio de Janeiro aresztowano 27 olimpijczyków, nie przywieźli medali, wię...
Mindanao, Filipiny - Słabe trzęsienie ziemi zniszczyło kilka budynków, magnituda 5.7