Astronauci, którzy przebywają w Kosmosie, jeśli chcą coś jeść, muszą to albo zabrać z Ziemi, albo czekać cierpliwie na dostawę. Mogą też jedzenie wyhodować, łącząc kilka podstawowych elementów zgodnie z przygotowanym w laboratorium „przepisem”. Naukowcy pracujący nad opracowaniem takiej pożywnej mikstury przypadkiem odkryli istnienie bakteriiredukującej o połowę tzw. zły cholesterol.

Bakteria

Praca naukowców zaangażowanych w kosmiczne projekty skupia się nie tylko na technologii. Jest ukierunkowana również na podstawowe zagadnienia umożliwiające funkcjonowanie organizmu przez dłuższy czas z dala od Ziemi.

Niespodziewane odkrycie

Zespół ekspertów z Europejskiej Agencji Kosmicznej, który opracowuje „przepis” na specjalny koktajl dla astronautów, przypadkiem odkrył właściwości pewnej bakterii nazwanych „Red„. Organizmy miały zostać wykorzystane jako składnik swoistej mieszkanki.

 

Redukujący „Red”

Wyniki badań wykazały, że Red (ang. czerwony) nie tylko stanowi bezpieczny i pożywny składnik racji żywnościowych dla astronautów, ale także… potrafi zredukować o połowę poziom złego cholesterolu.

Ten organiczny związek chemiczny, będący przyczyną przedwczesnej śmierci i wielu chorób, jest problemem wielu osób. Zgodnie z badaniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) około 39 proc. ludzi na świecie ma we krwi jego zbyt wysokie stężenie.

– Nasze testy wykazały redukcję poziomu złego cholesterolu we krwi o 50 proc., co stanowi lepszy wynik niż ten osiągany poprzez zastosowanie środków farmakologicznych – przyznał zaangażowany w badania dyrektor Rob Suters.

 

Za dwa lata na rynku?

Bakterie są obecnie hodowane w Belgii, w placówkach współpracujących przy projekcie ESA. Ich wzrost jest zależny od właściwiej temperatury i ilości docierającego doń światła.

Mają szansę stać się przełomem na rynku farmakologicznym lub zostać wprowadzone do obrotu jako suplementy diety.

– W ciągu 18 do 24 miesięcy ukończymy wszystkie badania i będziemy gotowi do przystosowania produktu do potrzeb i wymagań rynkowych – zapowiedział Suters. – Już teraz prowadzimy rozmowy z głównymi producentami żywności i firmami farmaceutycznymi – przyznał.

Finalnie bakteria nie zostanie jednak wprowadzona do menu astronautów – naukowcy uznali, że lepszym składnikiem będą algi, znane z szerokiego wachlarza oferowanych korzyści.

 

 Poniżej znajduje się bardzo ciekawy komentarz naszego czytelnika.

Polecane: