Szampon z pszennym glutenem odtwarza mostki dwusiarczkowe, które łączą poszczególne łańcuchy keratyny, zapewniając trwałą konstrukcję włosa.

Rozdwojony włos

Zdrowe włosy są miękkie właśnie dzięki nierozerwanym mostkom dwusiarczkowym. Niestety, szampony, które mają usunąć wydzielinę gruczołów łojowych i brud, często uszkadzają te wiązania. Przez to włosy stają się łamliwe, a końcówki zaczynają się rozdwajać.

Naukowcy wiedzą od jakiegoś czasu, że łamliwe włosy można wzmocnić za pomocą białka, które zastąpiłoby uszkodzone mostki. Kłopot jednak w tym, że by białko się związało, musi mieć to samo pH, co włos.

 

By poradzić sobie z tym problemem, zespół z Uniwersytetu Nebraski i Jiangnan University skupił się na pszennym glutenie (dostępnym w dużych ilościach tanim składniku). Nie ma on właściwego pH, więc metodą prób i błędów szukano odpowiedniej technologii. Wreszcie okazało się, że należy potraktować gluten enzymem rozkładającym go do peptydów (hydroliza zachodziła pod wpływem alkalazy). Później chińsko-amerykańska ekipa dodawała chlorek epoksypropylododecylodimetyloamonu (ang. epoxypropyldodecyldimethylammonium chloride, EDDAC), który podwyższał punkt izoelektryczny peptydów, tak by pasował on do pI włosów (pI miało wzrosnąć z 7 do 10, żeby hydrolizat łatwiej przywierał do powierzchni włosa przy typowym dla kosmetyków do włosów pH 5-6).

Później wystarczyło wmieszać otrzymany produkt do szamponu i przetestować go na włosach. Włosy poddane działaniu preparatu przeczesywano grzebieniem. Miarą stopnia uszkodzenia było tarcie. Autorzy publikacji z pisma Royal Society Open Science stwierdzili, że w przypadku suchych włosów szampon z glutenem zmniejszał tarcie o 21%, a w przypadku włosów mokrych o 50%. Pod mikroskopem widać też było nowo utworzone wiązania.