Każdy chociaż raz w życiu jadł łososia. Ciężko jest pomylić ją z jakąkolwiek inną rybą pod względem smaku, ale również, jeżeli chodzi o wygląd. Charakterystyczne pomarańczowo-różowe mięso doskonale smakuje w każdej postaci, czy to na kanapce czy też przygotowane na parze w towarzystwie warzyw. Poza walorami smakowymi łosoś posiada również dużo wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jakie są to wartości dokładnie oraz jak przygotować z niego potrawę tak, aby pozostał soczysty dowiecie się z poniższego tekstu.
Łosoś to ryba, która potrafi żyć zarówno w wodzie słonej jak i słodkiej. Tuż przed śmiercią płyną na tarło, rzeką w głąb lądu. Dlaczego tak robią wciąż pozostaje to jedną z tajemnic przyrody. Łososie potrafią urosnąć nawet do 150 cm i ważyć prawie 50 kg, jednak przeciętny osobnik tego gatunku ma 50 cm i waży 5 kg, co również oznacza dość dużą rybę. Dieta łososia jest zróżnicowana, gdyż żywi się on bezkręgowcami, owadami schwytanymi na powierzchni wody, a także innymi rybami. Ryba ta jest zimnolubna, więc najłatwiej jest ją spotkać w wodach oceanu Atlantyckiego, rzekach Ameryki Północnej, w Morzu Białym, Północnym a nawet naszym Bałtyku.
Łosoś na nasze zdrowie
Ciężko by szukać bardziej popularnej ryby od łososia. Nie ma raczej restauracji, która by nie serwowała go w jakiejś postaci. Wpływa on pozytywnie na nasze zdrowie, więc świadomość, że gdziekolwiek będziemy, jest on w naszym zasięgu jest bardzo dobra. Chociaż mięso łososia jest dość tłuste, to tłuszcze w nim zawarte te to, które powinniśmy jeść.
Zawarte w nich kwasy omega-3 i omega-6, wpływają na pracę naszego mózgu, chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, chronią przed zakażeniami i przyspieszają gojenie ran. W każdych 100 g łososia znajduje się aż 3,79 g omega-3 i 4,79 g omega-6. Jest to ponad trzy razy tyle, ile wynosi dzienna dawka omega-3 i prawie całe dzienne zapotrzebowanie na omega-6. To dobra wiadomość dla cukrzyków, którzy potrzebują dużych dawek omega-3, aby regulować poziom tłuszczu we krwi.
To jednak nie koniec pozytywnych właściwości łososia. Jedna porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na potas oraz jod. To dobra informacja dla osób, które zmagają się z problemami tarczycy. Potas zaś wspiera pracę układu nerwowego, obniża ciśnienie i wpływa pozytywnie na pracę mózgu. W łososiu nie brakuje również witamin. Najwięcej jest ich z grupy B, które odpowiadają z prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, narządu wzroku, pracę serca oraz wygląd skóry. W 100 gramach jest aż 5,3 mg witaminy B12, 0,98 mg witaminy B6, 0,23 mg witaminy B1 oraz 19 mg witaminy B1.
Dodatkowo łosoś zawiera też niewielkie ilości witaminy A, E, D oraz wapń i fosfor. To również pożywienie bogate w dobrze przyswajalne białko. Mówi się, że mięso łososia to żywność funkcjonalna, czyli taka, która jest nie tylko bogata w substancje odżywcze, ale również pływa w pozytywny sposób na organizm człowieka.
Łososia warto włączyć do naszej codziennej diety, a jego mięso dobrej jakości można teraz kupić już prawie w każdym sklepie. Tylko odpowiednie przygotowanie tej ryby pozwoli na zachowanie przez niego dobrego smaku i wszystkich wartości odżywczych. Mięso z łososia nie lubi zbyt długiej obróbki cieplnej. Warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny, i sprawdza temperaturę ryby.
Gdy łosoś osiągnie 60 stopni Celsjusza powinien być już gotowy i nadal pozostać soczystym. Zanim jednak trafi on na blaszkę czy do garnka warto wyjąć go wcześniej z lodówki, tak, aby osiągnął temperaturę pokojową. Mięso najlepiej smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju po 2-3 minuty na każdą stronę. Tak przygotowany łosoś nie potrzebuje wiele przypraw, wystarczy oprószyć go odrobiną soli i pieprzu.
Jeżeli przygotowujemy naszą rybę w piekarniku, idealnym do niej dodatkiem będzie sos pesto. Bierzemy naczynie żaroodporne, po czym układamy w nim łososia i polewamy pesto. Po jakichś 10-15 minutach w piekarniku nagrzanym do 180 stopni potrawa będzie gotowa. Przygotowanie ryby jest bardzo szybkie i proste, dlatego dania bazujące na łososiu sprawdzą się idealnie, kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie.
Mam nadzieję, że ten tendencyjny artykuł nie oznacza końca wiarygodności tego serwisu. Ani słowa o szkodliwości łososia- pestycydy, antybiotyki itd ! Negatywów związanych z jego produkcją chowu klatkowego! Choćby badania Dr. Claudette Bethune: http://farmed-salmon-boycott.com/wild-salmon-champions/risk-of-consuming-farmed-salmon-outweighs-the-benefits/
Nie można popadać w idiotyzm ze szkodliwością wszystkiego.
A jeśli nie pasuje ci ten artykuł w moim serwisie, to idź czytać gdzie indziej.
Jeszcze brakuje informacji jaki to korzystny składnik znajduje się w łososiu, chodzi o tą toksynę wyprodukowaną przez monsanto która zapobiega jełczeniu karmy dla łososi a która to(toksyna) ma cudowną właściwość dla ludzi to jest potrafi złamać barierę krew-mózg jako jedna z nielicznych substancji przez nas spożywanych.
Dodajmy do tego, że we wszystkim są groźne dla ludzi toksyny lub genetycznie modyfikowane rośliny.
Nawet do zwykłej soli dodają żelazocyjanek potasu.
Niestety trzeba coś jeść, a kwasy omega 3 są człowiekowi potrzebne.
Chyba sprzedaż spadła