Renifery stają się coraz mniejsze. Szczegółowy raport w tej sprawie przedstawiony został podczas konferencji Brytyjskiego Towarzystwa Ekologicznego.

renifer

Zestawienie jest wynikiem 16 lat badań przeprowadzonych na norweskiej wyspie Svalbard. Znajduje się ona w kole podbiegunowym.

Raport wskazuje, że masa ciała reniferów zmniejszyła się w tym czasie o 12 proc. Uczeni winią za to zmiany klimatyczne i coraz bardziej ograniczony dostęp do naturalnej paszy. Tylko w miesiącach letnich – w czerwcu i lipcu – zwierzęta mają jej pod dostatkiem. Gorzej jest w innych porach roku. Zdaniem uczonych, szczególnie w zimie renifery pozbawiane są ważnych składników diety.

Z uwagi na coraz wyższą temperaturę, padający deszcz często zamarza, pokrywając trawę twardą powłoką lodu. Renifery doskonale radzą sobie ze śniegiem, ale lód jest dla nich prawdziwą przeszkodą. Samice, które w tym okresie znajdują się w ciąży, często głodują. Tracą płód lub rodzą cielaki o wiele lżejsze niż być powinny.

 

Źródło: rmf24, PAP

Polecane: