W poniedziałek o 2:16 UTC (4:16 czasu polskiego) nastąpił silny rozbłysk słoneczny w klasie X1.7, o godzinie 16:05 UTC (18:05 czasu polskiego) nastąpił kolejny jeszcze silniejszy rozbłysk z tej samej plamy. Tym razem moc rozbłysku wynosiła X2.8 i był to najsilniejszy rozbłysk od 7 marca 2012 roku, kiedy to wystąpił rozbłysk klasy X5.4

We wtorek o godzinie 1:11 UTC nastąpił trzeci najsilniejszy rozbłysk klasy X3.2

Rozbłyski wystąpiły na wschodniej stronie Słońca kawałek nad równikiem.

Plama otrzymała numer 1748.

Kawałek za tą plamą jest znacznie większa plama, która za 24-48 godzin może wygenerować znacznie silniejsze rozbłyski: Forum

 

Chwilę przed pierwszym rozbłyskiem w klasie X powstały trzy słabsze rozbłyski, z tego dwa w klasie M.

 

Kolejny rozbłysk w klasie X2.8
Poniżej widać wszystkie 3 rozbłyski w klasie X

Oprócz rozbłysków doszło do koronalnego wyrzutu masy (CME), który nie był skierowany ku Ziemi.

 

Widok na rozbłysk od wschodniej strony (STEREO-B)

Jak widać, za kilka dni na horyzoncie pojawią się kolejne plamy słoneczne.

Najciekawsze jest to, że od dłuższego czasu wszystkie plamy, które były bardzo aktywne na wschodzie, gdy „dotarły” na wprost Ziemi, stawały się mało aktywne.

Zobaczymy, czy tym razem będzie tak samo.

Świeże informacje dotyczące aktywności Słońca są zawsze na Forum.LosyZiemi.pl

 


Ź
ródło: NASA, Forum.LosyZiemi.pl

 

 

Polecane: