Substancja występująca w kiełkach brokułów może pomóc w łagodzeniu objawów autyzmu. Takie doniesienia naukowców MassGeneral Hospital for Children i Johns Hopkins University School of Medicine przynosi na swych stronach internetowych czasopismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Chodzi o sulforafan, substancję, której przypisywano do tej pory między innymi działanie przeciwnowotworowe.

Kiełki brokułów

Ponad 20 lat temu zauważono, że sulforafan podnosi odporność organizmu na stres oksydacyjny, procesy zapalne i uszkodzenia DNA. Nieco później zauważono też, że ma ona korzystny wpływ na zdolność organizmu do reakcji na podwyższoną temperaturę, między innymi w przypadku gorączki. Niezależnie pojawiły się natomiast doniesienia o tym, że u około połowy osób cierpiących na autyzm, pod wpływem gorączki obserwuje się poprawę.

Badacze postanowili teraz sprawdzić, czy jedno z drugim może mieć jakikolwiek związek. Czy sulforafan – podobnie jak gorączka – uruchamiający mechanizm reakcji organizmu na podwyższoną temperaturę, może mieć zauważalny wpływ na zachowanie osób z autyzmem.

W eksperymencie wzięło udział 44 nastolatków i młodych mężczyzn, w wieku od 13 do 27 lat, cierpiących na autyzm o różnym stopniu nasilenia. Część z nich przez szereg tygodni otrzymywała sulforafan, pozostali placebo. Po kilku tygodniach, u osób poddanych działaniu preparatu zauważono korzystne zmiany, między innymi poprawę kontaktu z otoczeniem, komunikacji słownej i równoczesne ograniczenie powtarzanych, rytualnych zachowań.

Ta poprawa była zauważalna nie tylko w testach, ale także w kontakcie z rodzicami i badaczami. U 13 osób zauważono wyraźną poprawę, jak się potem okazało, wszystkim podawano sulforafan. Testy prowadzono po 4, 10 i 18 tygodniach od rozpoczęcia eksperymentów. Po 18 tygodniach znaczącą poprawę zauważono u około połowy biorących sulforafan. Gdy badania przeprowadzono już po zaprzestaniu podawania preparatu, wyniki wróciły do poziomu sprzed testu. Jak podkreśla jeden z autorów badań, profesor Paul Talalay, oznacza to, że sulforafan pomaga łagodzić proces chorobowy tylko czasowo.

„Wierzymy, że mamy wstępne dowody na skuteczność tej metody terapii w łagodzeniu objawów autyzmu przez korygowanie pewnych nieprawidłowości na poziomie komórkowym” – mówi Talalay. „Jesteśmy daleko od ogłaszania zwycięstwa nad autyzmem, ale ta praca daje istotne wskazówki, co może pomóc” – dodaje współautor pracy, profesor Andrew Zimmerman.

Badacze podkreślają, że sulforafan występuje w brokułach, kalafiorze, czy kapuście, ale jego zawartość w kiełkach brokułów jest najwyższa. Mimo to praktycznie nie ma możliwości, by jedząc kiełki można było wchłonąć odpowiednią dawkę substancji.

Źródło: rmf24sciencedaily.com

Polecane: