Dieta bogata w jabłka i pomidory wspomaga naprawę płuc u byłych palaczy.

Naukowcy zauważyli, że naturalny spadek funkcji płuc na przestrzeni 10 lat był wolniejszy u eks-palaczy, których dieta obfitowała w pomidory i owoce, a zwłaszcza jabłka. Wyniki sugerują więc, że jakieś składniki tych pokarmów pomagają naprawić płuca uszkodzone przez palenie.

Naukowcy stwierdzili, że dorośli, którzy średnio zjadali więcej niż 2 pomidory lub więcej niż 3 porcje świeżych owoców dziennie, wykazywali wolniejszy spadek funkcji płuc niż osoby, które spożywały mniej niż 1 pomidora lub mniej niż 1 porcję owoców dziennie. Zespół przyjrzał się też daniom i przetworzonym pokarmom z owoców i warzyw, np. sosowi pomidorowemu, ale okazało się, że ochronny efekt występowały tylko przy świeżych owocach i warzywach.

Autorzy publikacji z European Respiratory Journal podkreślają, że wolniejszy spadek funkcji płuc występował u wszystkich dorosłych z najwyższym spożyciem pomidorów.

To badanie pokazuje, że dieta może pomóc w naprawie uszkodzeń płuc u osób, które rzuciły palenie. Sugeruje także, że dieta bogata w owoce spowalnia naturalny proces starzenia płuc u ludzi, którzy nigdy nie palili. Nasze ustalenia pokazują, że warto wprowadzić zalecenia dietetyczne, zwłaszcza u osób z grupy ryzyka chorób oddechowych, np. przewlekłej obturacyjnej choroby płuc [POChP] – opowiada prof. Vanessa Garcia-Larsen Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa.

W ramach badania, które stanowiło część Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC) Study, akademicy przeanalizowali w 2002 r. dietę i funkcję płuc ponad 650 dorosłych z 3 krajów: Niemiec, Norwegii i Wielkiej Brytanii. Spirometrię powtórzono po 10 latach.

Za pomocą spirometrii akademicy ustalali zarówno natężoną pojemność życiową (ang. forced vital capacity, FVC), czyli pojemność mierzoną w czasie gwałtownego wydechu poprzedzonego maksymalnym wdechem, jak i natężoną objętość wydechowa pierwszosekundową, a więc objętość powietrza wydychanego w pierwszej sekundzie natężonego wydechu (ang. forced expiratory volume in one second, FEV1). Podczas analiz brano poprawkę na różne czynniki, w tym na wiek, wzrost, płeć, wskaźnik masy ciała, status socjoekonomiczny, aktywność fizyczną oraz liczbę przyjmowanych kalorii.

Spadek funkcji płuc zaczyna się ok. 30 r.ż. Jego prędkość zależy m.in. od ogólnego stanu zdrowia […]. Nasze badanie sugeruje, że regularne zjadanie większych ilości owoców pozwala spowolnić ten proces, a nawet pomaga w naprawie uszkodzeń związanych z paleniem.