Miłośnicy truskawek mogą liczyć na znacznie większą trwałość swojego przysmaku. Naukowcy i inżynierowie dwóch amerykańskich instytutów opracowali metodę naświetlania owoców promieniowaniem ultrafioletowym tak, że przez kilka dni nie zgniją i nie pokryją się pleśnią. Lodówki wyposażone w diody LED emitujące odpowiednie promieniowanie mogą opóźniać psucie się także innych produktów żywnościowych.

Badacze z Food Components and Health Laboratory w Beltsville i Sensor Electronic Technology, Inc. (SETi) w Columbii pokazali, w jaki sposób trzeba naświetlać truskawki, by w warunkach niskiej temperatury i wysokiej wilgotności, charakterystycznych dla naszych lodówek, utrzymać ich świeżość jak najdłużej. Swoje odkrycie zaprezentują w przyszłym tygodniu podczas konferencji CLEO (Conference on Lasers and Electro-Optics) w San Jose.

Pomysł naświetlania produktów żywnościowych promieniowaniem ultrafioletowym nie jest oczywiście nowy. Problemem było jednak zastosowanie go w przypadku tak delikatnych owoców, jak truskawki w taki sposób, by nie doprowadzić do ich wysuszenia. Badacze z Beltsville i Columbii odnieśli sukces dzięki zastosowaniu jako źródła promieni ultrafioletowych nowoczesnych diod LED. Takie diody są odpowiednio małe, trwałe, energooszczędne i pozwalają na precyzyjny wybór zakresu promieniowania.

Naukowcy zastosowali diody LED, emitujące promieniowanie ultrafioletowe w takim zakresie, jak to słoneczne, które dociera do powierzchni Ziemi. Porównano jego działanie z promieniowaniem w zakresie UVC. Okazało się, że o ile UVC faktycznie zapobiega rozwojowi pleśni, ale w przypadku uszkodzonych owoców znacznie przyspiesza procesy gnilne. Wykorzystanie promieniowania o niższej energii (UVB) pozwalało opóźnić zarówno pleśnienie, jak i gnicie truskawek, przedłużało okres ich świeżości co najmniej dwukrotnie. Potwierdziły to nie tylko badania stanu zewnętrznego, ale też wilgotności i składu chemicznego owoców.

Kluczowe znaczenie dla sukcesu eksperymentu miało zastosowanie niewielkiego źródła, które oferuje promieniowanie o precyzyjnie określonym zakresie długości fali i sprawdza się w warunkach niskiej temperatury. Zdaniem inżynierów z firmy SETi, która opracowała technologię wytwarzania takich diod LED, ich zastosowanie w produktach gospodarstwa domowego może pomóc w przedłużeniu trwałości także innych produktów żywnościowych. To może być istotny krok w drodze do ograniczenia marnotrawstwa żywności.

 

Źródło: www.ledsmagazine.com/news/10/5/14 , rmf24.pl

Polecane:

Iran - Jeśli dojdzie do konfliktu, mogą zablokować cieśninę Ormuz, wtedy cena baryłki ropy może wzro...
Polska - Dziennie 85 tysięcy euro kary za niedostosowanie przepisów liberalizujących rynek elektrycz...
Papua-Nowa Gwinea - Silne trzęsienie ziemi, możliwe lokalne tsunami, magnituda wstrząsów wyniosła 6....
Chiny jednostronnie ogłosiły, że będą kontrolować przestrzeń powietrzną nad łańcuchem wysp malutkich...
Wkrótce może powstać lodówka wykorzystująca do chłodzenia zjawisko związane z polem magnetycznym
UK - Eglwyswrw od 82 dni cierpi na nieustające opady deszczu, jeszcze parę dni i zostanie pobity rek...
Nawyki powodują zmiany w strukturach mózgu, dlatego tak trudno zmienić nasze przyzwyczajenia
Tybet - Turzyca bagienna potrafi precyzyjnie przewidzieć nadejście monsunu, roślina rozwija wtedy sw...
Filipiny - Rybak wyłowił największą perłę na świecie, waży 34 kg, 10 lat trzymał ją w domu nie znają...