Tym razem firma nie przejmie już istniejących budynków, a wybuduje je zupełnie od zera. W Mountain View stanie w niedalekiej przyszłości kampus stworzony z blokopodobnych, łatwych do rozszerzenia konstrukcji przykrytych szklanym dachem.

USA - Tak będzie wyglądał nowy kampus Google w Mountain View

Dużo naturalnego światła, ścieżki dla rowerzystów, drzewa i rośliny rosnące we wnętrzach, urocze kafejki rozciągające się na panoramę – tak właśnie przedstawia się najnowsza wizja Google dotycząca budowy kampusu w Mountain View. Całość zasilana ma być w jak największym stopniu z odnawialnych źródeł energii.

USA - Tak będzie wyglądał nowy kampus Google w Mountain View 2

Ponadto Google chce by cała przestrzeń kampusu była dostępna publicznie. W ten sposób „googlersi” będą się mogli lepiej zintegrować z lokalną społecznością, a ta ostatnia będzie mogła dowolnie korzystać z ładnie zaprojektowanych terenów zielonych i usług biznesowych. Ponadto Google zamierza wyeliminować wszechobecne parkingi i odtworzyć naturalne środowisko wokół kampusu. Ta przestrzeń ma być miłym miejscem pozbawionym wielkomiejskiego szumu, fajną opcją na spędzenie weekendu. Oczywiście dalej będzie to obiekt mieszczący w sobie głównie biura i pod tym względem musi być także funkcjonalny. Dlatego zdecydowano się na nietypową konstrukcję. Konkretne bloki będzie można poszerzać lub zmniejszać gdy zaistnieje taka potrzeba bez dużych ingerencji w architekturę.

Do pracy nad obiektem zaangażowano dwóch słynnych architektów – Bjarke Ingelsa i Thomasa Heatherwicka, który wizje koncepcyjne możecie obejrzeć na powyższym wideo.

Źródło: chip.pl

Polecane: