Dla osób kochających czekoladę to fatalna wiadomość. Według najnowszych badań wzrost temperatury wpłynie na uprawę kakaowców. Będzie coraz mniej plantacji, a co za tym idzie – zmniejszy się ilość produkowanej na świecie czekolady.

Zmiany klimatu mają wpływ na uprawę kakaowca

Zmiany klimatu mają wpływ na uprawę kakaowca

Istnieje roślina, która ma podobne właściwości, co kakao. Karob to zimozielone drzewo strefy śródziemnomorskiej, którego sproszkowane owoce przypominają w smaku słodkie kakao i mają nawet podobny kolor. Jednak mało który miłośnik czekolady da się namówić na zamienienie jej na inny, podobny produkt. A gdyby kakaowce mogły być uprawiane wszędzie, ich ilość z pewnością przekroczyłaby liczbę wielu roślin, z których pozyskuje się owoce i warzywa.

Karob - może zastąpić kakao

Karob – może zastąpić kakao

Karob - nasiona po zmieleniu mogą być alternatywą dla kakaa

Karob – nasiona po zmieleniu mogą być alternatywą dla kakaa

 

Ograniczenia w występowaniu

Niestety drzewa kakaowe nie kwitną w klimacie kontynentalnym, co wyklucza wiele miejsc ich uprawy. Kakaowce najlepiej czują się w miejscach, w których czekolada z łatwością roztopiłaby się w waszych rękach. Jednak w ciągu kilku najbliższych dziesięcioleci te obszary mogą stać się jeszcze gorętsze i bardziej suche, a co za tym idzie – mniej odpowiednie do uprawy kakao. Ale nie ma się czym martwić, wystarczy planowanie i przystosowanie niektórych miejsc, a nadal będziemy mogli cieszyć się ulubionym przysmakiem.

Kakaowce potrzebują do wzrostu specyficznych warunków, w tym dosyć stałej temperatury, wysokiej wilgotności, dużych opadów, ochrony przed wiatrem i gleby bogatej w azot. Nic w tym dziwnego, bo rośliny te pochodzą z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Ale są one szeroko rozpowszechnione w uprawie także w innych miejscach na świecie. Największe powierzchnie ich upraw obecnie znajdują się w Afryce, a głównymi producentami są Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, a także Indonezja. Przy czym dwa pierwsze kraje produkują ponad połowę światowej czekolady. A według badań Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) to właśnie tam do 2050 roku temperatura wzrośnie o 2,1 st. C.

 

Wzrost temperatury i parowania

Jednak sam wzrost temperatury nie wpłynie na drzewa kakaowe bardzo niekorzystnie. Istnieją uprawy kakao w Malezji, gdzie drzewa te dobrze znoszą klimat cieplejszy niż ten panujący w Afryce Zachodniej. Największym zagrożeniem dla kakaowców jest wzrost ewapotranspiracji, czyli parowania terenowego. Tym bardziej, że przy obecnej tendencji emisji dwutlenku węgla, wzrostowi temperatury w Afryce Zachodniej nie będą towarzyszyć zwiększone opady. Innymi słowy, wyższe temperatury “wyciągną” z roślin i gleby więcej wody i jest mało prawdopodobne, żeby opady zrównoważyły straty wilgoci.

Do 2050 roku wzrost temperatur przyczyni się do przeniesienia upraw kakao w wyższe rejony. Według Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu optymalna wysokość do uprawy kakaowców na wybrzeżu Kości Słoniowej i w Ghanie wzrośnie ze 100-250 m n.p.m. do 450-500 m n.p.m.

W 2013 roku badania na ten temat prowadził zespół pod przewodnictwem Petera Laderacha. Według naukowców, pagórkowate tereny są zazwyczaj lepszym środowiskiem dla upraw. Jednak z 294 miejsc branych pod uwagę w badaniach, jedynie 10,5 proc. wykazuje zwiększenie zdolności do produkcji kakao. Pozostałe 89,5 proc. to miejsca, które do 2050 roku staną się najprawdopodobniej mniej odpowiednie pod uprawy kakaowców.

 

Przystosowanie upraw

– Zmiany predyspozycji klimatycznej mają nastąpić w ciągu 40 lat, więc wpłyną głównie na następne, a nie na obecne pokolenie kakaowców i rolników. Innymi słowy, jest czas na adaptację – mówi Laderach.

Jedną ze strategii adaptacji jest selektywna hodowla nasion, które są bardziej odporne na suszę. Innym pomysłem jest tradycyjna uprawa kakao, która korzysta z naturalnych warunków, w jakich rosną te drzewa.

Rodzaj hodowli nazywanej w Brazylii cabruca polega na tym, że pomiędzy kakaowcami pozostawia się drzewa tropikalne lub sadzi się nowe, tak by zapewniały cień plantacji. Może to obniżyć temperaturę i parowanie. Wyższe drzewa zapewniają także ochronę przed wiatrem i erozją gleby bogatej w składniki odżywcze. Kakaowce hodowane w ten sposób są mniej podatne na szkodniki, a ziemia na takich plantacjach ma lepsze właściwości.

Polecane: