Dwie osoby zmarły, a ponad 150 zostało zakażonych patogenną bakterią E. coli po zjedzeniu paczkowej sałaty z warzywami liściastymi. „Starannie myjmy produkty paczkowane” – radzi dr Paweł Grzesiowski z Instytut Profilaktyki Zakażeń.

Śmiertelne zatrucie sałatą paczkowaną w Wielkiej Brytanii

Śmiertelne zatrucie sałatą paczkowaną w Wielkiej Brytanii

BBC poinformowało, że po spożyciu sałaty paczkowej w Anglii doszło do zatrucia pokarmowego u 144 osób, a pojedyncze infekcje odnotowano również w Walili i Szkocji. Ponad 60 chorych wymagało hospitalizacji. Powodem tych zakażeń jest najprawdopodobniej patologiczna bakteria E. coli (pałeczka okrężnicy) oznaczona symbolem 0157.

Public Health England twierdzi, że zakażenia tą bakterią rzadko się zdarzają w porównaniu do innych infekcji pokarmowych. Organizacja sugeruje jednak, żeby starannie myć paczkowaną sałatę oraz warzywa i owoce, żeby zmniejszyć ryzyko zakażenia pokarmowego. Może się zdarzyć, że do produktów tych przeniknie chorobotwórcza bakteria.

Nie należy obawiać się wszystkich bakterii E. coli. Do zakażenia może dojść jedynie po spożyciu produktów skażonych patologiczną pałeczką okrężnicy – podkreśla w wypowiedzi dr Paweł Grzesiowski. Dodaje, że aż 40 proc. tych bakterii stanowi mikrobiom naszego organizmu.

Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 3-4 dniach od zakażenia, ale zdarza się, że dają o sobie znać później, nawet po dwóch tygodniach.

 

„Nawet mycie sałaty nie zawsze gwarantuje uniknięcie zakażenia”

Brytyjska dziennikarka Joanna Blythman w wydanej w 2015 r. książce „Swallow This: Serving Up The Food Industry’s Darkest Secrets” („Przełknijcie to: mroczne sekrety przemysłu spożywczego) pisze, że nawet staranne mycie sałaty i warzyw nie zawsze gwarantuje uniknięcie zakażenia.

Blythman twierdzi, że wynika to nie tylko z tego, jak jest ona pakowania i przechowywana, ale również z metod upraw roślin. Sałata w okresie wzrostu wymaga dużej ilości wody. Jeśli zatem do podlewania użyta zostanie woda skażona patologicznymi bakteriami, np. E. coli, Listerii czy Salmonelli, to mogą one wniknąć w do komórek sałaty. W takiej sytuacji staranne mycie ich nie usunie.

Nie jesteśmy w stanie wysterylizować wszystkich warzyw i owoców, które spożywamy – przyznaje dr Grzesiowski, dodając, że zawsze będzie jakieś ryzyko. Przestrzegając jednak podstawowych zasad higieny możemy znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo zatrucia pokarmowego.

 

Źródło: PAP, rmf24

Polecane:

Niezwykłe zwierzę, krzyżówka owcy i psa
Do całkowitego przebiegunowania naszej planety doszło 40 tys. lat temu, proces trwał 440 lat
Europa - Kosmetyki codziennego użytku znanych na całym świecie marek, mogą zakłócić równowagę hormon...
Antarktyka - W jeziorze Wostok 4 km pod lodem mogą istnieć rozwinięte formy życia
Peru - Tuż obok naukowców nagle wybuchł wulkan Ubinas, wyrzucając w powietrze masy pyłu
Nowy sposób szukania metanu w atmosferach odległych planet pomoże w szukaniu życia pozaziemskiego
Francja - W piątek za sprawą Księżyca w nowiu wystąpiły ogromne pływy, "fala stulecia" mia...
Polska - Piorun poraził 6 osób podczas prac polowych w Więcławicach Dworskich, jedna osoba nie żyje
Zlokalizowano najstarszą odnalezioną dotychczas wodę na Ziemi ma 2.6 mld lat, znajduje się w kopalni...