Stanął na pustyni w Abu Zabi i zachwycił nie tyle wielkością, co kształtem. Wieżowiec Aldar wygląda jak olbrzymia muszla małży, która zamiast w skorupie, zamknięta jest w lśniącym szkle. – To architektura imponująca zarówno z bliska, jak i daleka, która kwestionuje tradycyjne podejście do budowy obiektów z dachem. I za tę śmiałość wizji została nagrodzona – oceniło jury konkursu A’ Design Award.

Aldar Headquarters kosztował 270 mln dolarów

Projektanci wieżowca Aldar inspiracji szukali w historii Abu Zabi i jego morskim dziedzictwie. Stolica Zjednoczonych Emiratów Arabskich leży bowiem na kilku wyspach nad Morzem Arabskim i zanim odkryto w regionie ropę, słynęła z połowu pereł.

Architekci ze studia MZ Architects za wzór budynku wzięli więc kształt małży. Aldar przypomina olbrzymią okrągłą muszlę leżącą na piasku i skrywającą perłę, ale zamiast w skorupie zamknięta jest w lśniącym szkle ułożonym w betonowej i stalowej konstrukcji. W przeciwieństwie do oryginału, nie można go otworzyć – dwie wypukłe elewacje łączy przeszklony pas po boku.

Stoi na pustyni, z widokiem na przystań

– To architektura imponująca zarówno z bliska, jak i daleka. A ponadczasowa geometria jest symbolem doskonałości i nieskończoności. Prostota, czystość i uczenie się od natury zostały połączone z jedną z najstarszych reguł architektury: regułą proporcji – ocenili jurorzy konkursu A’ Design Award 2013, w którym nagradzane są najlepsze projekty architektoniczne oraz design m.in. przedmiotów wyposażenia wnętrz, oświetlenia, zabawek, motoryzacji, elektroniki i mody.

Aldar nagrodzono w kategorii „A’ Architecture, Building and Structure” za jego oryginalność i innowacyjność. – Architekci użyli rysunku upowszechnionego przez Leonarda da Vinci w 1490 roku – czyli figury nagiego mężczyzny w dwóch nałożonych na siebie pozycjach, wpisanej w okrąg i kwadrat – by zlokalizować dwa punkty, w których budynek spotka ziemię. Choć patrzyli wstecz, stworzyli czysty geometrycznie, a zarazem nowoczesny śmiały projekt – tak uzasadniono zwycięstwo wieżowca, którego budowa kosztowała 270 mln dolarów.

Aldar stoi na pustyni Al Raha, na działce z widokiem na przystań i kanał. Ma 110 metrów i 25 kontygnacji. Na 62 tys. metrach kwadratowych powierzchni mieści się siedziba największej saudyjskiej firmy developerskiej Aldar Properties, restauracje, hotel oraz centrum badań.

Aldar stoi w Abu Zabi, nad Morzem Arabskim

 

Pierwszy taki w historii Emiratów Arabskich

Wybudowano go w rekordowym tempie 30 miesięcy, choć szkło gięte, którego użyto do obłożenia budynku, było jednym z jego najbardziej skomplikowanych elementów. Czasochłonne było też zastosowanie innowacyjnego systemu „diagrid”, dzięki któremu utworzono elewację z serii trójkątów ułożonych w rombach. Dzieki temu to pierwszy w historii Emiratów Arabskich wysokościowiec biurowy bez zastosowania pionowych belek stalowych.

System ten nie tylko sprawił, że budynek stał się oryginalny architektonicznie, ale przede wszystkim pozwolił na zmniejszenie zapotrzebowania na stal o ok. 2 tys. ton.

Zastosowano także specjalny rodzaj szkła, które daje naturalne światło, ale do minimum redukuje promieniowanie powodujące nagrzanie wnętrza. Najnowsze technologie komputerowe kierują sztucznym oświetleniem, które włączane jest wtedy, kiedy brakuje światła dziennego. Specjalne sensory mogą zaś wyłączać światło i komputery nawet wtedy, kiedy pracownicy udają się na lunch. Daje to ok. 20 procent oszczędności energii elektrycznej w porównaniu z przeciętnym biurowcem.

O ekologii pomyślano też inaczej: śmieci i odpady z budynku trafiają do ponownego recyklingu poprzez podziemny system segregacji odpadów. Papier, metal, szkło i plastik są segregowane i gotowe to ponownego użycia. Podobnie woda, która po zużyciu w kuchni i łazience wspomaga system klimatyzacyjny.

 

Jak rzeźba symbolizująca władzę?

Architekci z MZ Architects w tej samej kategorii dostali też nagrodę dla innego swojego projektu biurowca – dla Golden West Bay w Doha, w Katarze. 72-metrowy budynek również zachwycił kształtem. Jego elegancka i monumentalna sylwetka prostokąta przedzielona jest symetrycznymi przecięciami w pionie i skosie.

– To innowacyjne podejście do projektowania sprawia, że budynek wyróżnia się od reszty. Jest jak monolityczna rzeźba symbolizująca władzę – uznali jurorzy.

 

Źródło: tvn24.pl

Polecane:

Pakistan - 4.5 mln osób poszkodowanych przez ostatnie powodzie
Izrael - Jerozolima zasypana śniegiem jakiego nie było od 20 lat
USA szykuje się do wojny w Syrii, marynarka wojenna zajmuje pozycje na wypadek wydania przez Baracka...
W ciągu doby wystąpi burza geomagnetyczna, do magnetosfery Ziemi dociera plazma po ostatnim silnym r...
Na Charonie, księżycu Plutona pod skorupą lodu może znajdować się ogromny ocean
Ziemia w wysokiej podczerwieni z GOES 13 i 15, długość fali 6.5um ukazuje ciepło i ruch wilgoci [Vid...
UK - Na podstawie nowego modelu aktywności słonecznej, przewidują bardzo srogie zimy około 2030 roku
Gwatemala - Lawina błotna zabiła co najmniej 191 osób, około 150 uważa się za zaginione
Silne trzęsienie ziemi w Indonezji, magnituda 7.8, odwołano ostrzeżenie przed tsunami