Badanie przeprowadzone przez University of Michigan na muszkach owocowych pokazuje, że dieta o wysokiej zawartości cukru osłabia obwód nerwowy, który pozwala poczuć uczucie sytości i powoduje przejadanie się.

Tak naukowcy przygotowują muszki owocowe do obrazowania. Źródło: Christina May i Monica Dus

Pokarmy o bardziej intensywnym smaku i strukturze wywołują uczucie sytości – zjawisko, które poprzedni badacze nazywali „wzmocnieniem sensorycznym”.

„Pomyśl o bardzo złożonym i silnie smakującym jedzeniu – na przykład serze gorgonzola” – powiedziała Monica Dus, główny badacz badania UM opublikowanego w czasopiśmie eLife . „Ostry i przenikliwy smak tego sera sprawia, że ​​znacznie trudniej jest jeść w większych ilościach niż, powiedzmy, ser mozzarella”.

Dr Dus, profesor biologii molekularnej, komórkowej i rozwojowej, mówi, że szlaki neuronalne, które przemieszczają się z jamy ustnej do mózgu, są unikalne dla różnych organizmów. Ale obwody neuronalne w mózgu, które wykorzystują neuroprzekaźnik dopaminę do przetwarzania słodkiego smaku cukru, są podobne u ludzi, gryzoni i much.

W badaniu absolwentka Christina May wyhodowała marker genetyczny w neuronach dopaminergicznych muszek owocowych, co pozwoliło jej zobaczyć, jak reagują na cukier. Laboratorium Dus odkryło, że kiedy muchy owocowe są karmione dietą o wysokiej zawartości cukru, odpowiedź neuronów sygnalizujących nagrodę w mózgu była zmniejszona i opóźniona. Prowadzi to do przejadania się muszek owocowych.

Aby zbadać, czy niższa aktywność tych neuronów sprawiła, że ​​muchy zjadły więcej, naukowcy wyhodowali cząsteczkę do neuronów dopaminergicznych much, którą można aktywować za pomocą czerwonego światła.

„Na diecie bogatej w cukier stwierdzamy, że neurony dopaminergiczne muszek owocowych są mniej aktywne, ponieważ wysokie spożycie cukru zmniejsza intensywność sygnału słodyczy, który pochodzi z ust”, powiedział Dus. U much owocowych o wysokiej zawartości cukru proces ten jest przerwany – uzyskują mniej aktywacji neuronu dopaminy, a zatem jedzą więcej, niż potrzebują, co z czasem sprawia, że ​​przybierają na wadze ”.

Sugerowało to naukowcom, że muchy, które faktycznie spożywały cukier, miały „osłabioną” reakcję na cukier i nie miały już sygnałów sytości, które to sygnały powinny poinformować mózg, że muszki zjadły wystarczająco dużo. W rezultacie muchy urosły.

Urządzenie optoFLIC z jedną areną świeci na czerwono, gdy mucha jadła. Źródło: Christina May i Monica Dus

Laboratorium Dus odkryło również, że zjawisko to było odwracalne. Naukowcy odkryli, że skorygowanie aktywności komórek o słodkim smaku – usunięcie muszkom owocowym z diety wysokiej zawartości cukru – znormalizowało odpowiedź tych neuronów na cukier. Neurony dopaminergiczne są mniej aktywne, ponieważ komórki smakowe nie działają tak dobrze u zwierząt z dietą bogatą w cukier . Ta obniżona aktywność oznacza mniej „dobrego samopoczucia” z dopaminy i mniej sytości z cukru.

Proces ten jest nieco podobny do uzależnienia od narkotyków, mówi Dus. Cukier rozświetla te same centra nagrody w mózgu. W miarę jak coraz więcej cukru ląduje na twoim języku, wrażliwość centrów nagrody powiązanych z językiem maleje, a centra mogą wymagać więcej cukru, aby doświadczyć tej samej przyjemności.

„Uważamy, że zasadniczo to przetwarzanie słodyczy w neuronach dopaminergicznych jest prawdopodobnie używane jako alarm informujący mózg, aby zaczął zwalniać” – powiedział Dus. „Jeśli tego procesu już nie ma, musisz poczekać na inne wskazówki, aby powiedzieć, że jesteś pełny. Do tego czasu zjadłeś już dużo ciastek”.

 

 

Źródło: phys.org
5 1 vote
Article Rating