Pewien nietoperz pokonał ponad dwa tysiące kilometrów, lecąc z Wielkiej Brytanii do Rosji. Zdaniem przedstawicieli brytyjskiej organizacji zajmującej się ochroną tych ssaków, to największa odległość, jaką kiedykolwiek przeleciał nietoperz tego gatunku pochodzący z Wielkiej Brytanii.

Zdjęcie ilustracyjne

Samica nietoperza karlika większego (Pipistrellus nathusii), wielkości ludzkiego kciuka i ważąca osiem gramów, została znaleziona w rosyjskiej wsi Molgino w obwodzie pskowskim przez grupę osób zajmującą się ratowaniem nietoperzy.

Nietoperz, którego skrzydło miało oznaczenie londyńskiego zoo, pokonał odległość 2018 kilometrów, lecąc z Londynu do wsi Molgino. Ssak został zaatakowany przez kota. Znaleziono go rannego na ziemi, udzielono mu pomocy, ale nie udało się go uratować.

O tak długim dystansie migracji nietoperza Rosjanie poinformowali przedstawicieli brytyjskiej organizacji Bat Conservation Trust, która prowadzi projekt ochrony karlików większych w Wielkiej Brytanii.

Nietoperz, brytyjski rekordzista (Lindsay/www.bats.org.uk)

Niezwykły lot nietoperza

– Jest to niezwykła podróż i najdłuższa, jaką znamy u jakiegokolwiek nietoperza z Wielkiej Brytanii w całej Europie. Co za olimpijczyk – przekazała Lisa Worledge z Bat Conservation Trust. – Podróż tej samicy jest ekscytującym odkryciem naukowym i kolejnym elementem w układance migracji nietoperzy. Ruchy karlików większych wokół Wielkiej Brytanii, a także między Wielką Brytanią a kontynentem są w dużej mierze owiane tajemnicą – dodała.

Rekord ten został pobity przez tylko jedną inną znaną podróż nietoperza w Europie innego karlika większego, który przeleciał z Łotwy do Hiszpanii w 2019 roku. Ten pokonał odległość 2224 kilometrów.

Rozszerzający się zasięg migracji nietoperzy tego gatunku jest związany ze zmianami klimatycznymi. Przewiduje się, że w przyszłości będą miały one na te ssaki jeszcze większy wpływ.

Od 2014 roku, czyli od momentu uruchomienia krajowego programu ochrony karlików większych, w Wielkiej Brytanii zarejestrowano ponad 2600 osobników tego gatunku.

 

 

Źródło: Bat Conservation Trust, BBC
0 0 votes
Article Rating