Zdaniem naukowców coraz więcej osób na świecie cierpi na alergie pokarmowe, w tym na orzeszki ziemne. Stanowią one składnik wielu produktów spożywczych, a ich przypadkowe zjedzenie może wiązać się z przykrymi konsekwencjami.

Liczba cierpiących na alergię na orzeszki ziemne wzrasta. Z danych Światowej Organizacji Alergologii (WAO) wynika, że na całym świecie uczulonych na nie może być nawet 550 milionów osób. Czasopismo akademickie „American Journal of Managed Care” podało, że w Stanach Zjednoczonych alergie na orzechy dotykają około 1,2 procent całej populacji. Jak wskazują dane amerykańskich lekarzy, orzeszki ziemne stają się najczęstszym czynnikiem wywołującym alergie pokarmowe u najmłodszych pacjentów.

– Alergia na orzeszki ziemne jest powszechniejsza niż kiedykolwiek wcześniej i stała się poważnym problemem dla zdrowia publicznego. Alergicy z niecierpliwością oczekują leczenia, które może pomóc załagodzić reakcje alergiczne na orzeszki. My, jako alergolodzy, nie chcemy niczego więcej niż tylko możliwości leczenia, które zaoferuje naszym pacjentom zarówno bezpieczeństwo, jak i skuteczność, które rzeczywiście wpłyną na ich życie – stwierdziła Christina Ciaccio, profesor nadzwyczajny pediatrii i medycyny oraz szef Centrum Medycznego i Nauk Biologicznych na Uniwersytecie w Chicago.

– Alergia orzechowa niesie ze sobą przytłaczający ciężar psychospołeczny, który codziennie wpływa na pacjentów i ich rodziny. Orzeszki ziemne są wszędzie, a zagrożenie poważną reakcją związaną z przypadkowym narażeniem na kontakt z orzeszkami ziemnymi wpływa znacząco na codzienne życie – powiedziała Lisa Gable, dyrektor naczelna Działu Badań organizacji Food Allergy Reseach & Education (FARE), zajmującej się zwiększaniem świadomości dotyczącej różnego typu alergii pokarmowych.

W świetle tych danych naukowcy postanowili znaleźć sposób na skuteczne leczenie tej alergii.

 

Skuteczna, ale też ryzykowna

Kilka tygodni temu Agencja Żywności i Leków (Food and Drug Administration) zatwierdziła pierwszą substancję przeznaczoną do walki z alergią na orzeszki ziemne. Ma formę proszku przyjmowanego doustnie. Co zaskakujące, jest stworzona właśnie z orzeszków ziemnych.

Terapia tym środkiem jest rekomendowana dla osób w wieku od 4 do 17 lat. Podczas jej przyjmowania, pacjenci nie powinni spożywać zupełnie orzeszków. Leczenie to nie jest jednak wystarczająco bezpieczne dla wszystkich alergików. Ze względu na możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, uczuleni muszą być w pełni świadomi podejmowanego ryzyka.

 

Szczepionka na alergię

W niedalekiej przyszłości leczenie alergii na orzeszki ziemne może być skuteczniejsze. Australijscy naukowcy – dr Paul Howley z firmy biotechnologicznej Sementis i prof. John Hayball z Uniwersytetu Australii Południowej opracowali szczepionkę. Jej skuteczność mają gwarantować umieszczone fragmenty białek orzeszków ziemnych na platformie specjalnego wirusa. Dzięki temu organizm ma zostać odczulony. Metodę tę nazwano w skrócie SCV.

Dr William Smith, Kierownik Oddziału Immunologii Klinicznej i Alergii w Szpitalu Królewskim w Adelajdzie, który także brał udział w badaniach, stwierdził, że istnieją różne stopnie „klinicznego” odczulania na alergię na orzeszki ziemne, ale jak dotąd żadne z nich nie okazało się bezpiecznie i całkowicie wyeliminowało dolegliwości.

– Skuteczna szczepionka musi być bezpieczna, aby można ją było podawać przy minimalnym ryzyku wystąpienia działań niepożądanych […] i co najważniejsze – wywołać ochronę na całe życie – mówił. Jak stwierdził, wstępne dane dotyczące szczepionki SCV są zachęcające.

– To bardzo ekscytujące badania i jesteśmy pozytywnie nastawieni do zrobienia kolejnego kroku w kierunku tego, co mamy nadzieję będzie lekarstwem na alergię orzechową – podsumował.

 

 

Źródło: PAP
0 0 vote
Article Rating