Wiele osób stara się kontrolować swoją wagę w miarę starzenia się. Z najnowszych badań przeprowadzonych w szwedzkim Instytucie Karolinska wynika, że obrót lipidów w tkance tłuszczowej zmniejsza się z wiekiem. Ułatwia to przybieranie na wadze, nawet jeśli nie jemy więcej niż wcześniej. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym „Nature Medicine”.

Naukowcy ze szwedzkiego Instytutu Karolinska badali przez około 13 lat komórki tłuszczowe u 54 mężczyzn i kobiet. W tym okresie u wszystkich badanych, bez względu na to, czy przybrali na wadze czy stracili, wykazano zmniejszenie aktywności lipidów w tkance tłuszczowej, to znaczy szybkość, z jaką lipidy (lub tłuszcze) w komórkach tłuszczowych są usuwane i magazynowane. Jak wynika z badań przeprowadzonych we współpracy z naukowcami ze szwedzkiego Uniwersytetu w Uppsali i francuskiego Uniwersytetu w Lyonie, ci, którzy nie zrekompensowali tego, jedząc mniej kalorii, przybrali na wadze średnio o 20 procent.

Procesy w tkance tłuszczowej

Naukowcy zbadali ponadto obrót lipidów u 41 kobiet, które przeszły operację bariatryczną (operacje te dotyczą zmian w przewodzie pokarmowym, np. zmniejszenia objętości żołądka czy wycięcia jego części), oraz to, w jaki sposób wskaźnik obrotu lipidów wpłynął na ich zdolność do utrzymywania masy ciała po 4-7 latach po zabiegu.

– Wyniki badań wskazują, że procesy w naszej tkance tłuszczowej regulują zmiany masy ciała podczas starzenia się w sposób niezależny od innych czynników – powiedział Peter Arner, profesor na wydziale lekarskim w Huddinge w szwedzkim Instytucie Karolinska oraz jeden z głównych autorów badań. – Może to otworzyć nowe sposoby leczenia otyłości – dodał.

 

Aktywność fizyczna

Wcześniejsze badania wykazały, że jednym ze sposobów przyspieszenia obrotu lipidów w tkance tłuszczowej jest zwiększenie wysiłku fizycznego. Najnowsze badania potwierdzają tę tezę i dalej wskazują, że długoterminowy wynik operacji odchudzania poprawiłby się w połączeniu ze zwiększoną aktywnością fizyczną.- Otyłość i choroby związane z otyłością stały się globalnym problemem – powiedziała Kirsty Spalding z wydziału biologii komórkowej i molekularnej w szwedzkim Instytucie Karolinska, współautorka badań.

– Zrozumienie dynamiki lipidów i tego, co reguluje wielkość masy tłuszczowej u ludzi, nigdy nie było bardziej istotne – dodała.

 

 

 

Źródło: science daily