Plastik nie jest pożywieniem człowieka. Ale według raportu WWF, co tydzień zjadamy pięć gramów tej substancji. To ilość, jaka potrzebna jest do wyprodukowania jednej karty kredytowej.

Prawie 90 proc. plastiku, jaki trafia do naszego organizmu, pochodzi z wody kranowej i butelkowanej. Substancja ta występuje także w owocach morza, piwie i soli.

Zdaniem ekspertów, w skali rocznej spożywamy ponad 100 tys. cząsteczek plastiku – łącznie ok. 250 gramów.

Nonoplastik

Raport sporządzony przez uczonych z australijskiego uniwersytetu w Newcastle poddał analizie kilkadziesiąt już istniejących badań. Zdaniem jego autorów, plastik jest wszechobecny. Jego ślady znaleziono na dnie Rowu Mariańskiego – najgłębszego miejsca w oceanach. Zamrożony jest w lodach Arktyki i występuje nawet na niedostępnych szczytach Pirenejów.

Plastik zanieczyszcza naszą planetę i wkrada się do organizmu człowieka przez pożywienie i wodę. Wielokrotnie już bywało to tematem rozpraw naukowych, ale raport australijskich ekspertów po raz pierwszy pokusił się o dokładne określenie poziomu, na jakim się to odbywa. Ich zdaniem, pomoże to w ustaleniu zagrożenia toksykologicznego, przed jakim staje człowiek.

 

 

Źródło: rmf24, Reuters