Wszystkie witaminy mają swoje funkcje i określone właściwości zdrowotne. Niemal wszystkie możemy dostarczyć organizmowi jedząc warzywa i owoce.

Produkty spożywcze różnią się znacznie zarówno pod względem występowania w nich witamin, jak i pod względem ich ilościowej zawartości. Nie ma jednego produktu, który byłby w jednakowym stopniu źródłem wszystkich witamin.

Istotna jest zatem wiedza, które produkty są źródłem poszczególnych witamin oraz jakie czynniki związane z przetwórstwem żywności na drodze od surowca do produktu gotowego do spożycia są przyczyną ich strat.

Źródłem witamin w diecie człowieka są:

  • żywność naturalnie zawierająca witaminy
  • produkty spożywcze wzbogacane w witaminy
  • suplementy diety oraz preparaty farmaceutyczne.

Prawidłowa i urozmaicona dieta dostarcza odpowiednich ilości witamin, a jednocześnie nie zagraża ich przedawkowaniem. Jednak w przypadku równoczesnego spożywania produktów wzbogacanych w witaminy i suplementów diety zawierających witaminy może dochodzić do ich nadmiernego spożycia, które może być niekorzystne dla zdrowia.

Witamina A (retinol)

Rola w organizmie:

Reguluje procesy tworzenia nowych komórek, zapewnia prawidłową czynność tkanki nabłonkowej skóryUczestniczy w procesie widzenia – przekształca się w retinal. Wpływa na właściwy wzrost i rozwój kości, wzmacnia żuchwę i zapobiega tworzeniu się krzywego zgryzu.

Skutki niedoboru:

Niedobór tej witaminy może skutkować nadmiernym rogowaceniem komórek nabłonkowych skóry. Możemy cierpieć na suchość spojówki, czy suchość i łuszczenie się skóry.

Źródła:

Witaminę A możemy znaleźć w tranie, wątrobie, jagodach, papryce. Szczególnie bogate w tę witaminę jest również pełnotłuste mleko, masło, ser, żółtko jajka, szpinak, pomidor i marchew.

Witamina D

Rola w organizmie:

Warunkuje prawidłowy wzrost i mineralizację kości. Reguluje poziom cukru w organizmie, łagodzi stany zapalne skóry, pozytywnie wpływa na słuch, zapobiega rozwojowi nowotworów.

Skutki niedoboru:

Krzywica (u dzieci) i osteomalacja (u dorosłych). Może wystąpić również osłabienie, osteoporoza, zapalenie spojówek, wypadanie zębów, powiększenie stawów kolanowych, kostek i dłoni, osłabienie mięśni.

Źródła:

Witaminę znajdziemy w rybach, takich jak: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki. Bogate w witaminę D są również tran i oleje rybne.

 

Witamina E

Rola w organizmie:

Wzmacnia odporność organizmu, unieszkodliwia wolne rodniki, działa pozytywnie na system immunologiczny.

Skutki niedoboru:

Niedobór może skutkować miażdżycą tętnic oraz chorobami serca i układu krążenia. Może powodować również zaburzenia płodności, poronienia. Niedobór osłabia pracę mięśni, może doprowadzić do paraliżu mięśniowego.

Źródła:

Dobrymi źródłami witaminy są nabiał, produkty zbożowe, pestki, kiełki, nasiona, orzechy, oleje roślinne, zielona pietruszka, sałata, szpinak, morele, brzoskwinie, czarne jagody, marchew, papryka czerwona, szpinak, pomidor, kapusta pekińska, brokuły.

Witamina K

Rola w organizmie:

Utrzymuje prawidłową krzepliwość krwi.

Skutki niedoboru:

Niedobór może prowadzić do skłonności do krwawień, problemów z gojeniem się ran.

Źródła:

Witaminę K znajdziemy w rzepie, brokułach, ogórkach, szpinaku, sałacie. Bogate w tę witaminę są również ser, jaja, jogurt, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, olej sojowy i szafranowy.

Witamina C

Rola w organizmie:

Wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest niezbędna w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, hamuje rozwój zaćmy.

Skutki niedoboru:

Niedobór tej witaminy skutkuje obniżoną odpornością, chronicznym zmęczeniem, osłabieniem mięśni, krwawieniami, czy wypadaniem zębów. Należy pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta pod wpływem stresu, u starszych osób, u osób palących papierosy oraz u alkoholików.

Źródła:

Witaminę C znajdziemy w owocach dzikiej róży, owocach jagodowych i cytrusowych. W witaminę C bogate są również truskawki, maliny, warzywa kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki i chrzan.

 

 

 

Źródło: TwojeZdrowie.rmf24.pl