Ból jest nieodłącznym elementem naszego życia od zawsze. Ale nie od zawsze ludzie mieli taką wiedzę i łatwy dostęp do leków uśmierzających ból, jak obecnie. Jak radziły sobie nasze prababcie? Naturalnie, rzecz jasna. Wiele produktów spożywczych ma bowiem działanie kojące ból.
Każda babcia, a już z pewnością prababcia, zna sposób by uśmierzyć ból zębów czy głowy w sposób naturalny. Takowy wymaga wycieczki nie do apteki, tylko na bazar. Niewiarygodne? A jednak. By przestało boleć wystarczy zjeść.
Warto wiedzieć, co jest naturalnym środkiem przeciwbólowym zamiast łykać kolejny listek z opakowania kupionych w kiosku tabletek z paracetamolem czy ibuprofenem.
Co na ból…
– brzucha: jabłko
– mięśni: imbir
– zatok i gardła: bazylia
– menstruacyjny: pietruszka
– ucha/zęba/gardła: czosnek
– reumatyczny: cebula
– głowy/stawów/mięśni: pieprz czerwony